Jongeren gebruiken veel meer straattaal dan vroeger: experts vinden het een groot probleem

Cultuur
zaterdag, 04 mei 2024 om 11:28
anp 200208675
De Nederlandse taal staat onder druk. En dat komt deels doordat jongeren te veel straattaal bezigen die ze opdoen op sociale media. Dat zeggen experts in de Telegraaf op basis van een onderzoek van taalplatform Preply, dat concludeert dat er steeds meer Engelse slang in de dagHelijkse communicatie van jongeren doorklinkt door met name TikTok en Instagram.
Enkele voorbeelden; POV (point of view), delulu (geloven in het onmogelijke), hot girl summer (losgaan op vakantie), lit (iets heel cools) of shawty (schatje). Veertig procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zegt het meest te communiceren in straattaal en 44 procent heeft die teksten van social media.
Socioloog Frits Bosch vindt het maar niks. "We leven momenteel in een maatschappij waarin heel veel woorden niet meer mogen worden gezegd vanwege de woke generatie. De Nederlandse taal staat dus al ontzettend onder druk. Als we vervolgens ook steeds meer Engelse non-woorden erbij krijgen, wordt die druk nog hoger. Slangwoorden zijn soms ook erg grof van aard of worden gebruikt in een grove context. Dat moet niet normaliseren in onze taal”, zegt hij in de krant.
Taalexpert Nikki Jacobse van Preply wijst op de slechte PISA-scores van Nederlandse jongeren op het gebied van taalvaardigheid. "Het toenemende gebruik van Engelse slang onder jongeren verergert dit probleem. Deze trend is niet alleen zorgwekkend vanwege de achteruitgang van de Nederlandse taalvaardigheid, maar creëert ook een communicatiekloof tussen generaties, wat eveneens verontrustend is.”
Van de andere kant is jongerentaal natuurlijk van alle tijden. Vroeger haalde je hippe termen uit Amerikaanse muziek, nu zijn social media een belangrijke bron.