Omstreden 'therapieën', waaronder hypnotherapie, psychosynthese en zelfs 'homotherapie', die niet in het basispakket zitten, kunnen toch worden gedeclareerd als een geregistreerde psychiater zijn handtekening eronder zet. Dat meldde de Volkskrant in februari. Stichting EuroPsyche faciliteerde deze constructie. Zorgverzekeraars hadden geen idee welke psychische zorg zij vergoedden.
Bijna alle zorgverzekeraars hebben inmiddels de betalingen aan de stichting stopgezet. EuroPsyche, een ggz-netwerk met 1.200 hulpverleners, 11.000 cliënten en een jaaromzet van 24 miljoen euro, staat daardoor aan de rand van de afgrond. Dat bleek deze week tijdens een kort geding van EuroPsyche tegen CZ.
Op de zitting werd bevestigd wat het College voor Zorgverzekeringen in april al in een ggz-rapport schreef: 'Zorgverzekeraars hebben weinig zicht op de geleverde zorg.' Zo wordt amper gecontroleerd of gedeclareerde behandelingen zijn uitgevoerd en of dat door een gekwalificeerde hulpverlener is gebeurd.
In verband met de privacy ziet de verzekeraar bij ggz-declaraties alleen een nummer van de zogenoemde diagnose behandelcombinatie (dbc). De naam van de behandelaar wordt niet gegeven, noch een beschrijving van de diagnose of de behandeling. Het systeem is grotendeels gebaseerd op het vertrouwen dat de zorgaanbieder eerlijk declareert.
Bestuurder David Rietveld van EuroPsyche verdedigde de werkwijze voor de rechter door erop te wijzen dat het ook in de reguliere ggz 'heel gebruikelijk' is dat de patiënt nooit een psychiater ziet. 'Gaat CZ die declaraties ook allemaal tegen het licht houden?' Over 2 weken doet de rechter uitspraak.
Bron(nen): de Volkskrant