Inflatie koelt iets af, wat gaan de banken doen? CBS-cijfers zijn 'tegenvaller'

Economie
dinsdag, 30 april 2024 om 11:01
bijgewerkt om dinsdag, 30 april 2024 om 11:02
anp 72852568
De inflatie in Nederland is in april licht afgekoeld tot 2,7 procent op jaarbasis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Dit cijfer is duidelijk lager dan in maart (3,1%), maar scheelt amper in vergelijking met februari (2,8%). “Een tegenvaller”, zegt econoom Han de Jong, die veertien jaar hoofdeconoom was bij ABN AMRO, bij BNR. “Ik dacht dat het op 2,5 procent zou uitkomen en ik hoopte op iets lager.”
Energieprijzen en de prijzen van diensten zijn wat gedaald, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS uit. “Per saldo had dat een dalend effect op die inflatie.” Maar van een gigantische daling is geen sprake. De prijzen in de supermarkt stegen daarnaast afgelopen maand wel licht. “Het inflatiecijfer is redelijk stabiel, we zitten al het hele jaar rond de vier procent”, aldus Van Mulligen.
'Tegenvaller'
Het inflatiecijfer van 2,7 procent is een jaar-op-jaar-vergelijking. De Jong maakt duidelijk dat de prijzen in april ten opzichte van maart met 0,6 procent zijn gestegen. “Dat is best wel fors. In de eerste vier maanden van dit jaar, dus april ten opzichte van december, zijn de prijzen met 2,3 procent gestegen. Dit soort cijfers zijn niet voor het seizoen gecorrigeerd, dus je moet een beetje voorzichtig zijn met de interpretatie, maar dat is toch een vrij forse prijsstijging in de eerste vier maanden. Dat valt mij toch wat tegen.”
Hoger inflatietempo voeding
Opvallend is dat de voedingsprijzen in april juist weer sneller stegen. “Dat was nog 2,8 procent in maart en dat is versneld naar 3,2 procent. Bij de andere drie componenten was wel sprake van matiging van het inflatietempo.” In de inflatiecijfers van België, die gisteren verschenen, is de inflatie bij voeding juist flink gedaald.
Opvallende daling dienstenprijzen
Van Mulligen noemt het 'opvallend' dat dienstenprijzen in april lager zijn uitgevallen, vanwege de recente stevige loonstijgingen. “De prijsontwikkeling van diensten wordt voor een heel groot deel bepaald door loonontwikkeling. Zeker in de tweede helft van vorig jaar, maar ook in de eerste maanden van dit jaar, zagen we dat de lonen nog heel hard stegen, maar dat werkt niet direct door in een enorme prijsstijging van diensten. Die ligt nog steeds rond de 4 procent, terwijl de lonen tegen de 7 procent stegen”, vertelt de topeconoom.
Renteverlagingen aanstaande?
De CBS-econoom verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog even wacht met renteverlagingen. “De cijfers voor april zijn nog niet bekend, maar ook voor maart zag je dat de inflatie voor de Eurozone als geheel nog ruim boven de 2 procent lag. Wat dat betreft zal de ECB nog wel terughoudend zijn met renteverlagingen.”
Knoop doorhakken
President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot zei gisteren dat de ECB na een waarschijnlijke eerste renteverlaging in juni voorzichtig moet zijn met nieuwe rentestappen. “Ik krijg de indruk dat er binnen de ECB behoorlijk verschillend wordt gedacht over waar het heen moet met de rente”, analyseert De Jong. “Knot is vrij traditioneel en wil de rente niet al te snel naar beneden brengen, maar er zijn andere leden van het beleidscomité die hier wel voorstander van zijn.”