Thuis uitgebreid koken blijkt helemaal niet zo gezond te zijn. Hoe meer tijd mensen besteden aan het bereiden van maaltijden, hoe groter de kans dat ze last krijgen van gezondheidsproblemen die te maken hebben met hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Wie daarentegen minder tijd in de keuken doorbrengt doet de kans op het krijgen van diverse aandoeningen met meer dan een derde dalen. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 2700 vrouwen tussen de 42 en de 52 jaar, die 14 jaar werden gevolgd. Dit zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat mensen meer eten als ze zelf uitgebreid koken dan wanneer ze 'gemaksvoedsel' kopen, zoals snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Ook zijn veel kant-en-klaarmaaltijden in de loop van de tijd gezonder geworden. De onderzoekers keken naar 5 tekenen van het metabool syndroom. Als je 3 van de 5 tekenen hebt heb je meer kans op hart- en vaatziekten: obesitas, een hoog vetgehalte in het bloed, en hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel. De kans op een metabool syndroom nam toe met de tijd, maar de stijging was groter bij de vrouwen die de meeste tijd besteedden aan de maaltijden. Bij de vrouwen die minder tijd in de keuken doorbrachten daalde het risico.
Bron(nen): The Telegraph