Er staat veel onzin op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Er wordt gesjoemeld met de ingrediënten om de producten goedkoper te maken zonder dat je het door hebt. noemt negen producten die niet helemaal zijn wat ze beloven. Parmezaanse kaas mag twee tot vier procent cellulose bevatten, die is gemaakt van houtpulp. Maar uit onderzoek van Bloomberg bleek onlangs dat de meeste Parmezaanse kaas minstens acht procent pulp bevat. Daarnaast wordt de kaas vaak gemixt met goedkopere soorten zoals mozzarella en cheddar. Volgens sommige schattingen bevat vijftig procent van alle olijfolie niet wat er op de fles staat. Er is vaak plantaardige olie en kleurstof aan toegevoegd om te verbloemen dat de olie niet extra virgine is. Bovendien zijn vier van de tien flessen waarop staat dat ze uit Italië komen, er alleen verpakt. Zeven procent van alle voedselfraude gaat over honing. Volgens een onderzoek van voldoet 19 procent van de honing in Europa niet aan de regels van de EU, is dertig procent aangelengd met suikerstroop en komt tien procent van een andere regio dan op het etiket staat. Truffel is extreem duur. Een fles olie met echte truffel zou honderden euro's kosten. De geur en smaak die mensen associëren met truffelolie wordt door een aantal chemische ingrediënten tot stand gebracht. Voor saffraan geldt hetzelfde: de prijs kan oplopen tot 10.000 euro per kilo. Daarom wordt het vaak gemengd met bijvoorbeeld kurkuma of paprika. Ook wordt soms geknoeid met geverfde maïszijde, vezels van suikerbiet of bloemen van de saffloer, die als saffraan verkocht worden. Mogelijk heb je nog nooit echte wasabi geproefd. Wat je krijgt voorgeschoteld is meestal een mengsel van mierikswortel, mosterd en kleurstof. Slechts vijf procent van alle wasabi die in Japanse restaurants wordt geserveerd zou echt van de wortel van de wasabiplant komen. Wasabi moet vers geraspt worden en verliest al binnen een kwartier zijn smaak. Pringles bestaan voor minder dan de helft uit aardappels. Zo kan producent Procter & Gamble de Britse belasting op aardappelproducten omzeilen. Pringles zijn een mengsel van maïszetmeel, tarwe en aardappelvlokken. Je kunt zakken met gedroogde spekjes kopen voor door de salade bijvoorbeeld. Vaak is dit echter geen echt vlees, maar zijn het gekruide stukjes sojameel. Waarschijnlijk weet je wel dat witte chocolade geen cacao bevat. Het is een mengsel van cacaoboter, suiker, vanille en gecondenseerde melk. Daarom is het ook veel zoeter dan chocolade.
Bron(nen): Business Insider