Het is weer tijd voor aardbeien. Natuurlijk kunnen we de hele zomer Hollandse zomerkoninkjes eten, maar in de schappen vind je, zeker in de winter, voornamelijk exemplaren uit Spanje. En die wil je misschien niet meer eten. Aardbeien zijn heel gezond. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een bron van ijzer, magnesium, vitamines en antioxidanten. Maar dan moeten ze natuurlijk niet vol zitten met pesticiden. En dat is precies het probleem met Spaanse aardbeien. Spaanse aardbeientelers weigeren zich aan de EU-richtlijnen voor bestrijdingsmiddelen te houden. Daardoor bevatten de vruchten een agressieve insecticide die de stof endosulfan bevat en die erg slecht is voor het centraal zenuwstelsel. Uit een steekproef bleek dat een Spaanse aardbei voor 2,5 procent uit pesticiden bestaat. Een dergelijke hoeveelheid zou wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Spanje zou er nog niet aan zijn toegekomen om de Europese richtlijn in de wetgeving te verwerken. Dat is behoorlijk ernstig aangezien Spanje de grootste aardbeienproducent ter wereld is. In de winkel zijn het ook de goedkoopste exemplaren. Kijk dus altijd even op het doosje naar de herkomst van het fruit.