De wereldwijde levensverwachting blijft voorlopig oplopen. Uit een nieuwe studie van de universiteit van Washington blijkt dat de bevolking van alle 195 onderzochte landen in 2040 ouder wordt dan nu. Over twintig jaar worden Nederlanders gemiddeld 83,5 jaar schrijven de onderzoekers in The Lancet. Nu is dat nog 81,6 jaar. Dat lijkt goed, maar de wetenschappers vinden toch dat het tegenvalt in vergelijking met andere landen. "Palestina gaat tegen 2040 het zwaarst achteruit in de ranking qua levensverwachting. Maar ook enkele rijke landen zakken aanzienlijk", schrijven ze.
Het gaat om Taiwan, Noorwegen, de VS, Nederland, Canada en België. Op diezelfde ranglijst staat Spanje bovenaan. In 2040 neemt het Zuid-Europese land het stokje over van Japan als het gaat om de hoogste levensverwachting ter wereld, schrijft The Guardian.
De Spanjaarden worden over twintig jaar gemiddeld 85,8 jaar oud, de Japanners 85,7 jaar. Volgens de onderzoekers is het vooral het Mediterrane eetpatroon dat zijn vruchten afwerpt. Ze stellen dat obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, roken en alcohol drinken de grootste bedreigingen vormen voor onze gezondheid. De data laten zien wat er gebeurt als overheden maatregelen nemen om roken terug te dringen, de kwaliteit van drinkwater te verbeteren, obesitas te verminderen en luchtvervuiling te beperken, aldus de onderzoekers.