Hoe zit het met probiotica, reflux of winderigheid? 4 fabels over je darmen

gezondheid
zaterdag, 14 oktober 2023 om 15:44
anp 429065259
Moet je nu meer yoghurt eten vanwege de probiotica of heeft het niet zoveel nut? En hoe zit het met al die windjes, wijst dat op een darmprobleem? Professor Danny De Looze, maag-, darm- en leverspecialist in het UZ Gent, weet het antwoord.
  1. Winderigheid erg?
    Je hebt mensen die meer scheten laten dan anderen, maar ze hoeven zich zorgen te maken, legt de professor uit aan HLN. "Winderigheid is in negen van de tien gevallen terug te brengen tot de voeding. Winden ontstaan door vergisting in de darm. Daarbij krijg je gasproductie. Bepaalde voedingsmiddelen verergeren dat proces, zoals bonen, spruiten en broccoli. Daarin zit veel resistent zetmeel, zetmeel dat niet wordt afgebroken. Ook als je veel lucht hapt, bijvoorbeeld door frisdrank te drinken, krijg je meer gasvorming in de darmen. Als je dat niet uitboert, gaat die lucht naar beneden. Ook mensen die te snel eten en praten, of zenuwachtig zijn, happen meer lucht.”
  2. Probiotica nuttig?
    Probiotica zijn in opkomst, maar heb je er ook wat aan? “Als je probiotica wil gebruiken vanwege een aandoening, zoals het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of een opgeblazen buik, raad ik aan om ze een à twee maanden te nemen. Zie je geen duidelijke verbetering, stop er dan mee, want dan heeft het geen enkel nut. En kies ten minste een product dat bestudeerd is geweest. In ons land gaat het dan om slechts een drietal producten. Gezonde mensen hoeven zulke supplementen helemaal niet te nemen. Ook preventief elke dag probiotica nemen om wat dan ook te voorkomen, is totaal zinloos.”
  3. Gefermenteerd eten gezond?
    Kimchi en kombucha, je darmen zouden ervan opknappen, maar is dat ook zo? “De vergisting – de fermentatie dus – gebeurt door onze darmflora. Het heeft dus weinig zin om producten te eten die al gefermenteerd zijn. Het kan geen kwaad, maar ik zie er geen enkel voordeel van.”
  4. Brandend maagzuur ongezond?
    Veel mensen hebben last van reflux, oftewel brandend maagzuur. Is dat erg? “Als je er jarenlang last van hebt, geeft dat een klein verhoogd risico op slokdarmkanker. Als je regelmatig het zuur hebt, raden we aan om eens een endoscopie te laten doen, waarbij een arts met een camera in de slokdarm gaat kijken. Op die manier kan die zien of je een toegenomen kans op slokdarmkanker hebt. Maar reflux is zeer goed te behandelen met medicatie. Al is preventie hier ook belangrijk. Dé risicofactor is zwaarlijvigheid. Ook vet, koffie, alcohol en ‘s avonds laat eten kunnen reflux uitlokken.”
Bron(nen): HLN