Sla is veel slechter voor het
milieu dan bacon, blijkt uit onderzoek. Dus wie milieubewust wil leven, laat zijn salade voortaan achterwege en kiest voor andere groenten. De broeikasgas-uitstoot van sla-teelt is per calorie drie keer zo hoog als die van de productie van bacon, schrijven van de Carnegie Mellon University. Ze onderzochten hoeveel broeikasgassen er werden uitgestoten bij de productie van duizend calorieën van verschillende voedingsmiddelen. Sla bevat zo weinig calorieën dat je er minstens twee kroppen van moet eten om net zoveel binnen te krijgen als met twee plakjes bacon. De grote kroppen nemen bovendien veel ruimte in. De CO2-uitstoot van het vervoer van sla is per calorie dan ook vele malen hoger dan die van varkensvlees. Bovendien bederft sla snel. Voedselverspilling vergroot zo de ecologische voetafdruk nog verder. Andere groenten scoorden veel beter. Kool zorgt voor ongeveer een vijfde en broccoli voor amper de helft van de CO2-uitstoot van varkensvlees. Rundvlees is verreweg het slechtst voor het milieu, erger nog dan sla. De veeteelt is verantwoordelijk voor 15 procent van alle uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Evenveel als alle auto's, vliegtuigen, treinen en boten bij elkaar.