De Brugmansia, engelentrompet of trompetplant doet het goed in het wisselvallige Nederlandse klimaat. De plant behoort tot de familie van de nachtschade, net als de aardappel en de tomaat, en is dus giftig.
Zowel de bladeren als de stam en de zaden worden als eco-drug gebruikt. Uit de stam wordt sap geperst. De bladeren worden gedroogd en gerookt. En de zaden worden verpulverd. Dat laatste wordt trouwens sterk afgeraden, omdat het zeer giftig is. De drug wordt burundanga genoemd en bevat de hallucinogenen: scopolamine, hyoscyamine en atropine. Burundanga wordt al sinds eeuwen gebruikt in rituelen door priesters in India en Pakistan, door Sjamanen in de bergen in Noord-Azië en door medicijnmannen in Midden- en Zuid-Amerika, vooral in Peru, Colombia, Ecuador en Mexico.
Brugmansia wordt ook wel 'dievenplant' genoemd, omdat hij gebruikt zou worden om mensen te bedwelmen en dan te bestelen. Ook zegt me dat het middel als date-rape drug gebruikt wordt. Soms wordt dit afgedaan als een broodje aap, maar uit een recent onderzoek op de EHBO afdeling van een ziekenhuis in Bogotá, Colombia bleek dat 70% van de mensen die gedrogeerd werden met burundanga beroofd waren en 3% seksueel misbruikt.
Na het gebruik van burundanga zijn mensen versuft, gedesoriënteerd en lijden ze aan geheugenverlies. Er blijkt echter dat nog een ander, meer sinister effect te zijn: het spul schakelt de vrije wil uit en maakt de slachtoffers tot gewillige levende poppen. 'Geef me je adres' Geen probleem. 'En je huissleutel'. Geen probleem. 'Geef me je creditcard'. Geen probleem.
Van scopolamine is bekend dat het van invloed is op het
geheugen. Neurowetenschapper Renate Thienel van de Universiteit van Newcastle in Australië onderzocht door middel van hersenscans wat de effecten ervan zijn op het oplossen van problemen en op geheugentaken. Hij vond dat scopolamine een selectief effect op het geheugen heeft, terwijl andere mentale functies, zoals planning en omgaan met informatie, ongemoeid worden gelaten. Dit suggereert dat slachtoffers cognitief vaardig blijven, maar niet meer in staat zijn om informatie achter te houden. Scopolamine blokkeert acetylcholine, een neurotransmitter die van essentieel belang is voor het geheugen. Scans tonen ook aan dat het middel van invloed is op de amygdala, een hersengebied dat emoties als agressie en angst reguleert. Dit zou kunnen verklaren waarom het middel de slachtoffers zo passief maakt.