Een onderzoek dat gesubsidieerd wordt door de Amerikaanse en de Australische overheid heeft voor een revolutionaire doorbraak gezorgd: de onderzoekers zijn erin geslaagd om een gekookt ei weer ongekookt te maken. Op het eerste zicht lijkt dat een enorme verspilling van tijd en geld, want wat heb je daar nu aan? In je eigen keuken niet veel, maar daar is de techniek dan ook niet voor bedoeld. De resultaten hebben grote gevolgen voor de behandeling van
kanker, biotechnologie en een heel scala van voedselproductieprocessen. De ontdekking is belangrijk omdat een hardgekookt ei staat voor eiwitten die zijn gekookt en daardoor verstrengeld zijn geraakt en daarvan werd gedacht dat ze onomkeerbaar veranderd waren. Maar door het toevoegen van een ureumsubstantie die het gekookt ei afbreekt en het vervolgens in een krachtige machine te plaatsen, het 'vortex vloeistof apparaat' genaamd, waren de wetenschappers in staat om de eiwitten weer van elkaar te scheiden in een herbruikbare vorm. Gregory Weiss, hoofdonderzoeker en hoogleraar chemie en moleculaire biologie aan de Universiteit van Californië, legt uit: 'Het is niet zozeer dat we geïnteresseerd zijn in de verwerking van eieren; dit is gewoon om te tonen hoe krachtig dit proces is (...) Het echte probleem is dat er veel gevallen van 'gummy' eiwitten zijn, waarbij het veel te veel tijd kost om ze uit reageerbuizen te schrapen en het materiaal te herstellen.' Het is een effectieve en snelle methode voor het hergebruiken van eiwitten die anders verloren zouden gaan. Antilichamen tegen kanker worden nu bijvoorbeeld gemaakt uit dure ovariumcellen van hamsters, omdat die slechts zelden eiwitten verspillen. Het toepassen van de nieuwe techniek kan het onderzoek naar en de behandeling van kanker aanzienlijk goedkoper maken.