Eva Jinek onthult strijd met zwangerschapsvergiftiging

Beroemd
woensdag, 16 oktober 2024 om 7:49
anp 80065515
Na de geboorte van PAX en SALO kreeg EVA JINEK last van de verschijnselen van zwangerschapsvergiftiging. De eerste keer was het meest dramatisch, vertelt ze aan aan tijdschrift Vrouw & Hart van de Hartstichting. Daardoor heeft ze levenslang meer kans maakt op hart- en vaatziekten.
Het is een zeldzaamheid dat vrouwen een bevalling nog last van zwangerschapsvergiftiging krijgen. EVA JINEK (46) overkwam het na de geboorte van zowel haar zoon Pax (6) als haar dochtertje Salo vorig jaar.
Eva vertelt er over in het blad van de Hartstichting, om vrouwen te waarschuwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, hebben namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in hun latere leven. Daarom is Eva sinds de geboorte van haar tweede kind onder controle bij een hoge bloeddruk-poli. ‘Ik kom nu eens per jaar bij een gespecialiseerde verpleegkundige die mijn cholesterol- en bloedwaarden meet.’ Zelf meet ze thuis haar bloeddruk, slikt ze medicijnen en let ze goed op wat ze eet. ‘Ik kook gezond en gebruik weinig zout.’ aldus Eva in Hart & Vrouw. Ze vertelt haar verhaal om lotgenoten bewust te maken van het belang van onderzoek naar het fenomeen. ‘Als vrouwen zoals ik uit beeld verdwijnen, krijgen ze jaren later wellicht hartproblemen. En dan wordt het of niet herkend of je bent er te laat bij.
Zelf werd ze volkomen overvallen door de heftige gevolgen van de pre-eclampsie, de medische term voor zwangerschapsvergiftiging. ‘Alles verliep goed tijdens de zwangerschap, ik voelde me prima, niet eens misselijk,’ vertelt ze aan de Hartstichting. ‘Alleen mijn bloeddruk ging op het eind erg omhoog.’ Ziek werd ze pas drie dagen na de bevalling, toen haar zoon al blakend van gezondheid in zijn wiegje lag. ‘Ik had hoofdpijn en ben even gaan liggen,’ herinnert Eva zich. ‘Eenmaal in bed zei ik tegen de kraamhulp: Wat is de zon fel vandaag, verschrikkelijk. Ik kon gewoon het licht niet verdragen.’ De kraamhulp vertrouwde het niet en belde meteen met de arts. ‘Ik moest direct naar het ziekenhuis,’ aldus Eva die heel blij is dat haar kraamhulp zo alert was. ‘Zelf had ik niet door dat ik zo ziek was.’ Vervolgens bracht het kersverse gezin - moeder, vader en pasgeboren zoon - drie nachten door in het ziekenhuis. 
Eva: ‘Helaas werd ik eenmaal thuis nog een keer ziek en ben toen voor de tweede keer opgenomen. Het heeft even geduurd om mijn bloeddruk weer onder controle te krijgen. Alles bij elkaar was het best heftig.’ 
Met de gedachte dat het zich bij een tweede zwangerschap meestal niet herhaalt, durfde ze het uiteindelijk toch aan om haar wens en die van haar man, een tweede kind, in vervulling te laten gaan. Maar ook toen, vijf jaar later, ging het mis en werd ze na de bevalling ziek. Maar nu was het voor haar al snel duidelijk wat er aan de hand was en knapte ze ook sneller op. Vervolgens werd ze door de artsen meteen door-gestuurd naar de hoge bloeddruk-poli. Al aan de placenta bij haar eerste zwangerschap was overigens te zien dat er iets niet helemaal in orde was. ‘De cardioloog vroeg of ik mijn placenta wilde doneren voor onderzoek,’ vertelt Eva in Vrouw & Hart. ‘Later bleek dat aan de placenta te zien was dat er iets niet goed was aan de manier waarop de vaten worden aangelegd. Dat kan erop wijzen dat de moeder een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten. Volgens mij is het nog niet helemaal duidelijk waarom de ene vrouw dit wel heeft en de andere niet.’