Koninklijk Huis bemoeide zich met rechtszaak Poch

Beroemd
maandag, 01 februari 2021 om 13:55
collage 4
Het Koninklijk huis heeft geprobeerd invloed uit te oefenen op het onderzoek naar Transavia-piloot Julio Poch, die acht jaar in Argentinië in voorarrest zat op verdenking van betrokkenheid bij dodenvluchten in de jaren zeventig. Dat blijkt, volgens Nu.nl uit onderzoek van de commissie Machielsen dat vandaag is verschenen. De link tussen Poch en het Koninklijk Huis is Maxima. Beiden zijn van huis uit Argentijn
Een medewerker van het kabinet van de koning belde volgens de onderzoekers met de vicepresident van Eurojust, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de internationale samenwerking bij strafzaken, en liet weten dat mogelijke vervolging van Poch, die in 2017 werd vrijgesproken, 'pijnlijk was voor Máxima'. Het telefoontje zou niet in opdracht van de koningin zijn gepleegd. Het is ook bij dit telefoontje gebleven. 
Jorge Zorreguieta, de vader van Maxima, was landbouwminister tijdens het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla.
Roelof Jan Mansholt, toenmalig vicevoorzitter van Eurojust, verklaart tegenover de commissie dat hij in 2007 werd gebeld door een medewerker van het kabinet van de koning, die zich afvroeg of 'die zaak tegen die Argentijnse piloot nou wel nodig was'. Zij vervolgde dat het 'zo pijnlijk was voor Máxima'.
Die opmerking schoot Mansholt in het verkeerde keelgat, zo verklaarde hij tegenover de commissie. Hij zei: 'Ik denk dat de zaak veel pijnlijker is voor de slachtoffers die uit het vliegtuig zijn gegooid en de nabestaanden.' Mansholt verzocht de medewerker een 'met redenen omkleed schriftelijk verzoek' in te dienen. Dat is er nooit gekomen.
De commissie deed navraag bij het Koninklijk Huis naar aanleiding van de verklaringen, maar dat leverde niets op. Mansholt heeft van zijn gesprek geen aantekeningen gemaakt. De commissie noemt hem 'een betrouwbare getuige.
Poch werd ervan verdacht dat hij als militair piloot tijdens de ’vuile oorlog’ tussen 1976 en 1983 in Argentinië betrokken was bij zogenoemde dodenvluchten, waarbij tegenstanders van dictator Videla werden gedrogeerd en uit vliegtuigen werden gegooid. Poch zat acht jaar gevangen, maar werd eind 2017 vrijgesproken. Het Argentijnse openbaar ministerie ging tegen het vonnis in hoger beroep.
De commissie, onder leiding van oud-procureur-generaal bij de Hoge Raad Ab Machielsen, concludeert verder dat de overheid juist heeft gehandeld in de zaak Poch. Ook blijkt dat toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin geen persoonlijke opdracht heeft gegeven tot het onderzoek. De vermoedens tegen Poch, die in 2017 werd vrijgesproken van misdrijven tegen de menselijkheid, waren volgens de commissie van dien aard dat Nederland op grond van internationale verdragen een onderzoek moest instellen en dat aan Argentinië inlichtingen moesten worden verstrekt.
Ook het verstrekken van de vluchtgegevens van Poch waardoor hij in 2009 in Madrid, op de laatste vlucht voor zijn pensioen, kon worden gearresteerd is volgens de commissie geoorloofd. Er was dus geen sprake van een zogenaamde 'verkapte uitlevering'.
De grote vraag is hoe ze bij het Koninklijk Huis al zo vroeg op de hoogte waren van het onderzoek naar Poch. In 2007 verkeerde het namelijk nog in de allereerste fase. Toenmalig minister van justitie Hirsch Ballin verklaarde dat hij pas in oktober 2007, dus een aantal maanden later, van het onderzoek hoorde.
Bron(nen): Nu.nl