Kanye West, tegenwoordig bekend als Ye, werd deze week verbannen van social media en verloor zijn miljoenendeals met onder meer Adidas en Balenciaga. Antisemitische en racistische uitspraken waren de oorzaak. Van West is bekend dat hij een bipolaire stoornis heeft. Is dat wat hem de kop kost?
Psychiater Ralph Kupka hoogleraar Bipolaire Stoornissen bij het Amsterdam UMC legt uit aan de NOS: "Bij mensen die in een manische toestand zijn is de rem eraf. Ze doen allemaal dingen die anderen misschien ook wel willen maar niet doen: je baas vertellen hoe het zit, veel geld uitgeven, met de buurvrouw naar bed gaan. Dat kunnen ook heel roekeloze of bizarre dingen zijn."
Later als de manie over is, krijgen mensen vaak spijt. Voor bekende mensen ligt het allemaal nog lastiger omdat ze zoveel in de media zijn en iedereen daardoor alles van ze weet. "Het is soms tragisch dat bekende mensen misschien niet de zorg krijgen die ze nodig hebben", zegt Kupka. "Omdat ze beroemd zijn gelden er allerlei uitzonderingen voor hen en missen ze een normale behandeling. Dat is heel triest."
De psychiater legt ook uit dat er van het beeld van de bipolaire creatieveling weinig klopt. "Er zijn creatieve mensen die een bipolaire stoornis hebben, maar er zijn ook heel veel niet zo creatieve mensen die er aan lijden. En de meeste creatieve mensen hebben natuurlijk geen bipolaire stoornis."
Bovendien wordt die creativiteit bij een manie vaak sterk overdreven, stelt Kupka. "Mensen die manisch zijn hebben wel het gevoel dat ze creatief zijn, maar dat valt achteraf toch vaak tegen. Manie begint vaak met een heel positieve, energieke toestand, maar vervolgens ontstaat er enorme chaos waardoor mensen niet meer productief kunnen zijn. Mensen schrijven bijvoorbeeld heel veel maar vinden het achteraf eigenlijk waardeloos."