Aanhoudende geruchten over platenmaatschappijen en
artiesten die hun eigen platen opkopen is voor de Stichting Nederlandse Top 40 reden een
onderzoek in te stellen naar mogelijke consumentenmisleiding. Dit schrijft de stichting op haar website.
''We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden. We worden door het Nederlandse volk als de énige, èchte betrouwbare hitparade gezien'', stelt Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. ''We willen onderzoeken in welke mate pogingen tot beïnvloeding inmiddels bij andere hitlijsten hebben plaatsgehad om ook in de toekomst onze betrouwbaarheid te kunnen waarborgen.'' De andere hitlijsten in Nederland zijn de Mega Top 40 en de Single Top 100.
De Zwart verdenkt onder andere Gordon ervan de hitlijsten te manipuleren. Zo zou hij zijn eigen plaat Kom eens dichterbij eigenhandig een nummer 1-notering in de Single Top 100 te hebben bezorgd. Ook Gerard Joling zou zich schuldig hebben gemaakt aan beïnvloeding van de lijst met zijn zogenaamde hitsingles Mijn liefde en De nacht voorbij.
Bedenkingen
De Zwart is niet de enige die zijn bedenkingen heeft. Uit recent onderzoek van DVJ Insights blijkt dat bijna 40 procent van de ondervraagden gehoord heeft over aanhoudende geruchten over platenmaatschappijen en artiesten, die hun eigen platen zouden opkopen, om zo een betere positie te verwerven in de hitlijsten. Dit is niet alleen negatief voor de muziekindustrie in zijn algemeenheid, maar doet ook afbreuk aan de betrouwbaarheid van die hitlijsten, zo blijkt uit het onderzoek.
De Top 40, die op 2 januari 2015 50 jaar bestaat, heeft de grootste bekendheid (bijna 80 procent) van alle hitlijsten in ons land, zo staat in het rapport van DVJ Insights. Bijna de helft van de ondervraagden vindt de Top 40 ook het meest betrouwbaar.