Op woensdag 7 december vindt in hotel Casa 400 te Amsterdam de boekpresentatie plaats van 'Aan het werk. De opmerkelijke Joodse bijdrage aan naoorlogs Nederland' van André Agsteribbe. Het boek beschrijft aan de hand van persoonlijke portretten hoe een zeer kleine groep van Joodse overlevenden van WOII, tegen alle verwachtingen en omstandigheden in, door hun werk een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan naoorlogs Nederland. Het boek is een hommage aan deze mensen.
Tijdens de boekpresentatie houden 2 van de geportretteerden een korte inleiding: Herman van Praag (foto), emeritus hoogleraar psychiatrie en grondlegger van de biologische psychiatrie in Nederland, en Anita Leeser-Gassan, oud-rechter en decennia lang het gezicht van het Nederlandse kinderrecht.
De rol van de Joden in het Nederland van na de oorlog is opmerkelijk, omdat het om een buitengewoon kleine minderheid van nauwelijks 4 promille van de toenmalige Nederlandse bevolking gaat, die een bijdrage levert op vrijwel elk maatschappelijk terrein: journalistiek, cultuur, sport, wetenschap, openbaar bestuur, bedrijfsleven. Maar vooral opmerkelijk, omdat hun startpositie zo onvoorstelbaar hopeloos leek in 1945, toen zij merendeels als kansloze groep van berooiden en ontheemden, in hoofdzaak op eigen kracht, weer in de samenleving hun plaats moesten vinden.
Bron(nen): ANP