Niet alleen mensen lijden aan
psychische problemen. Er zijn depressieve en angstige gorilla's, dwangmatige paarden, zelfbeschadigende dolfijnen en honden met dementie. Soms is de trigger verwaarlozing of mishandeling, maar niet altijd. De oorzaken van geestelijke nood zijn bij
dieren, net als bij mensen, lang niet altijd duidelijk. Gelukkig delen ze niet alleen onze kwetsbaarheid voor psychische aandoeningen, maar ook het vermogen om ervan te herstellen.
Michael Mufson, een psychiater uit Boston, werkte met gorilla’s in de plaatselijke dierentuin. Hij ontdekte dat gorilla’s met stemmingsstoornissen vaak goed reageren op dezelfde antidepressiva en antipsychotica als de mens. Samen met een dierenarts deed hij onderzoek naar het medicatiegebruik in dierentuinen. In bijna de helft van de Amerikaanse en Canadese dierentuinen werden medicijnen, zoals Haldol, Valium, Zoloft en Ativan gegeven aan gorilla's.
Dr. Mufson behandelde ook een aantal apen in andere dierentuinen voor problemen zoals trichotillomanie (dwangmatig haren uittrekken) en coprofagie (ontlasting eten). Hij schreef ze antidepressiva voor en bracht veranderingen aan in hun omgeving en hun dagelijkse routine.
In
The Wall Street Journal worden - naar aanleiding van het boek '
Animal Madness: How Anxious Dogs, Compulsive Parrots and Elephants in Recovery Help Us Understand Ourselves'
van Laurel Braitman - nog meer voorbeelden beschreven van dieren met psychische problemen en hun behandeling.
Medicatie is gelukkig niet de enige optie. Een 8-jarig konijn dat dwangmatig op zijn vacht kauwde nadat zijn maatje dood was, knapte heel erg op toen hij gezelschap kreeg van een 10-jarige soortgenoot die ook recent zijn partner was verloren. Maar ook de aanwezigheid van andere dieren kan helpen. Renpaarden zijn over het algemeen erg gespannen en ze zijn liever niet alleen. Metgezellen die vaak gebruikt worden om hen te kalmeren zijn geiten en schapen, maar ook konijnen, ezels, hanen, varkens, katten en zelfs een aapje.