Don Quichot is zo'n voorbeeld van een romanpersonage dat het boek overstijgt en als archetype alle tijden overleeft. El ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha, zoals Cervantes hem in 1605 voluit doopte, staat symbool voor de idealist, de dwaze held die, soms tegen beter weten in, blijft vechten tegen de bierkaai. Of, zoals in zijn geval, de windmolens van La Mancha, de streek waar hij met Sancho Panza rondtrekt. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld Youp van 't Hek vergeleken met Don Quichot nu hij ten strijde trekt tegen belgiganten als T-Mobile.
Een roman die zo tot de verbeelding spreekt, inspireert niet alleen tot nieuwe uitgaven maar ook tot bewerkingen, tot opera's aan toe. De Nationale Bibliotheek van Spanje besloot daarom al deze Don Quichote-versies samen te brengen op een interactieve site. Je kunt er niet alleen door allerlei uitgaven bladeren, maar ook de omzwervingen van de hoofdpersonen volgen (zie mapa de aventuras), en zelfs muziekfragmenten beluisteren. De site biedt een schat aan informatie. Dat zal ook wel de reden zijn waarom je soms even tegen de melding 'cargando' zit aan te kijken, wanneer de site de gevraagde informatie moet uploaden. Gelegenheid om even een slok van je rioja te nemen, het wachten is de moeite waard.
De site vermeldt trouwens (nog) niet een ander opvallend Don-Quijote-project: begin dit jaar startte ene Pablo López het initiatief om het eerste deel van de roman, bestaande uit zo'n 470 pagina's, op te knippen in ruim 8000 tweets. Wie zich aanmeldt op Twijote, kan zelf aan het project bijdragen door de eerstvolgende tweet te versturen. De initiatiefnemer wil laten zien dat Twitter zich wel degelijk leent voor het verspreiden van cultuur. Hoever het getwitter van het boek inmiddels gevorderd is, is vooralsnog onbekend.
Bron(nen): El País Biblioteca Nacional de España Twijote