Het ordinaire pilsje wordt op de Nederlandse terrassen veel verruild voor het duurdere hippe speciaalbiertje.
Bier op een speciale manier gebrouwen, bijzonder van smaak en in een mooier glas. Hieronder een aantal regels waar je je volgens de bierexpert aan moet houden voor de ultieme bierbeleving. We beginnen bij het begin. Zorg er bij voorkeur voor dat het bierglas dat je gebruikt van het biermerk is dat je drinkt. Wanneer je niet uit het bijhorende glas van je favoriete biermerk drinkt, gebruik deze vuistregel: Hoe lager het alcoholpercentage, hoe langer en smaller het glas. Een zwaar bier mag in een korter en breder glas. Belangrijker nog is het goed schoonmaken van je glas. Het belangrijkste is zuiver afwaswater en een schone spons of borstel. Zorg er voor dat er geen vet van andere vaat in je afgewassen bierglas achterblijft. Een niet schoongemaakt bierglas kan funest zijn voor je schuimkraag. Na het afwassen spoel je je glas met warm water en laat opdrogen. Het kort spoelen van het glas voor gebruik heeft als voordeel dat je glas wordt gekoeld en stof verwijderd wordt van het glas. Het nadeel is dat de schuimkraag minder stabiel zal zijn. Elk type bier heeft een andere schenktemperatuur. Vaak staat de gewenste schenktemperatuur op het etiket. Zo niet, ook hiervoor een vuistregel: Neem het alcoholpercentage als schenktemperatuur. Voorbeeld: een rochefort 10 (met 11%) mag op 10 a 12 graden gedronken worden. Gebruik bij het uitschenken van je bier twee handen. Met de ene hand houd je het glas schuin, met de andere hand schenk je het bier heel rustig uit. Heel belangrijk: Laat het bier niet klokken in de hals van de fles. Veel speciaalbieren hebben een bezinksel op de bodem. Vaak wordt gekozen om dit niet mee te schenken. Het geeft je bier een gistsmaak en kan zorgen voor winderigheid. Sommige mensen houden daarentegen juist van de wat bittere, meer geconcentreerde smaak van het gist. Het is aan te bevelen je bier eerst te ruiken en te bekijken. De geur en kleur van het bier geeft al veel prijs over de smaak. Proef vervolgens je bier in niet te grote slokken en geniet.