Het wordt steeds belangrijker dat je mooi bent. Grote bedrijven dicteren onze schoonheidsidealen via een bombardement aan beelden zodanig dat ze steeds onrealistischer worden zegt' schoonheidsonderzoeker' Giselinde Kuipers tegen De Morgen. Daarom is het onvermijdelijk dat we steeds meer bezig zijn met hoe we eruitzien en het steeds perfecter moet. En daarbij willen we laten zien wat we zijn via ons uiterlijk: stedelijk, jong, hip of net niet. "Het zorgwekkende is dat mensen zich door dat grote belang van schoonheid nog meer gaan aanpassen aan de norm om erbij te horen, om die job te krijgen, op de goeie plekken te raken. Wie niet voldoet aan de schoonheidsnorm binnen de meest geprivilegieerde groep met de beste jobs en kansen, zal ook daardoor niet of steeds moeilijker in die groep binnenraken." ¨Onze lichamen moeten vooral jong en dun zijn.
Dun, strak en jong is wat we verkiezen. Het enige kleine verschil is dat ze in zuiderse landen nog intoleranter zijn tegenover wie wat molliger is. Vooral Fransen en Italianen zijn daar zeer negatief over." ¨k zie dat we elkaar steeds meer vergelijken en dat dat stress opwekt. Dan is het niet onlogisch dat kwetsbare groepen en mensen in de problemen kunnen komen. Het wordt namelijk een ratrace. Hoe hou je dat tegen? Want de menselijke neiging om zich te onderscheiden is zo groot. Dan zijn al je rimpels weggespoten. Wat is dan het volgende?¨ "Niet alleen is schoonheid nog veel belangrijker geworden, het is voor het eerst dat we er zoveel zeggenschap in hebben. Haarverf, make-up en zelfbruiners bestaan al lang, maar vandaag kan er veel meer, ook blijvende aanpassingen.
Tot nu lag het meeste van je uiterlijk toch min of meer vast, nu kun je jezelf ombouwen. Daarbij lever je jezelf over aan een industrie die zeker niet het beste met je voorheeft. Dat is een ongeziene verandering. En de meest geprivilegieerde groep kan daar heel ver in gaan en zo nog beter de beste maatschappelijke posities verzilveren. Ik vraag me af wat dit zal gaan doen met onze samenleving."