De coronacrisis heeft onze taal verrijkt met honderden nieuwe woorden. Van anderhalvemetersamenleving tot balkonzanger en buitenschaamte. Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale, maakte een
coronawoordenboek. Daar staan inmiddels 700 woorden in.
Het boek bevat veel termen uit de zorg of de virologie, zoals besmettingscurve, beademingsapparatuur of mitigatiefase. Het leukst zijn de creatievere woorden, zoals lockdownkilo's, balconversatie of quarantinderen, maar ook raamvisite, skyperitieven of voetkus.
"Er worden nu ook de zogenoemde
portmanteauwoorden bedacht",
zegt Den Boon tegen de NOS. "Dat is een samentrekking van twee bestaande woorden. Neem
quarantaine en
tinderen, dat wordt
quarantinderen."
Ook worden er veel oorlogstermen gebruikt. "Het woord zorghelden alleen al komt van het slagveld," aldus de woordenboekmaker. "De artsen en verpleegkundigen werden de frontsoldaten genoemd in de strijd. En het is grappig dat zo'n metaforiek ineens internationaal omarmd wordt. We strijden tegen een onzichtbare vijand."
Den Boon verwacht dat van de 700 woorden er zo'n 70 zullen blijven bestaan. "Er zijn natuurlijk ook veel eendagsvliegen, die verdwijnen weer. En uiteindelijk zijn mensen kort van memorie. Als er na de zomer nog iets heel belangrijks gebeurt, of we belanden uiteindelijk in een hele diepe depressie met allerlei economische termen, dan zou het best kunnen dat we weer hele andere woorden krijgen."
Van één woord weet hij bijna zeker dat het de echte Van Dale gaat halen. "Anderhalvemetersamenleving is een woord waarvan we nu al weten dat dat een historische term gaat worden. Grote kans dat we dat woord dus ook in het woordenboek zullen gaan aantreffen."