Wat is paella? De inwoners van Valencia vinden dat zij daar over gaan. En er is volgens die mensen heel veel paella te koop die dat niet is. Met vis bijvoorbeeld. De Katholieke Universiteit van Valencia vroeg aan 400 amateurkoks uit alle 266 dorpen en steden van de provincie Valencia waarvan echte paella gemaakt is .
Traditioneel wordt paella door mannen bereid, in de generatie boven de 50 koken velen op zondag nog steeds paella thuis voor het gezin. 90 procent van alle respondenten was het eens over 10 ingredienten: olijfolie, kip, konijn, zout, water, saffraan, rijst, tomaat, sperziebonen ( bajoquetes) en witte paellabonen (garrofón).
Volgens het onderzoeksteam vormen deze tien ingrediënten de originele paella, de typische "Paella Valenciana". Nog eens 50 ingrediënten worden ook "af en toe" gebruikt, zegt de studie, afhankelijk van de gemeenschap en het seizoen. Vooral paprika (62,5 procent), rozemarijn (52) en artisjokken (46) werden vaak genoemd, evenals knoflook, eend en slakken.
Wat er dus niet, maar dan ook echt niet, thuishoort in paella: vis.