Aandacht voor ASML en Franse begrotingscrisis op Damrak

Economie
door anp
dinsdag, 03 december 2024 om 7:20
anp031224070 1

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar ASML. De chipmachinefabrikant verklaarde dat de aangescherpte maatregelen van de Verenigde Staten tegen de Chinese chipindustrie dit jaar "geen directe materiële impact" hebben op de resultaten. ASML verwacht daarnaast dat de impact voor 2025 binnen de eerder afgegeven marges valt. Het bedrijf voorspelde eerder dit jaar dat de omzet volgend jaar tussen 30 miljard en 35 miljard euro zal liggen, waarbij ongeveer 20 procent afkomstig zal zijn uit China.

De strengere Amerikaanse maatregelen, die maandag werden aangekondigd, hebben betrekking op de export naar 140 Chinese bedrijven. De nieuwe regels breiden de lijst uit van technologieën die niet vrij mogen worden geëxporteerd, zoals meetapparatuur en software. Washington wil met exportbeperkingen voorkomen dat China de nieuwste chips kan gebruiken voor militaire doeleinden.

Ook houden beleggers de Franse politiek in de gaten. De Franse premier Michel Barnier heeft een beroep gedaan op een grondwetsartikel om een begrotingsvoorstel zonder stemming in het parlement goedgekeurd te krijgen. Daardoor hangt hem mogelijk woensdag al een motie van wantrouwen boven het hoofd die de regering ten val kan brengen. De rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen heeft gedreigd voor die motie te stemmen als Barnier de voorgenomen pensioenhervormingen niet aanpast.

Hoger begin

De AEX-index op het Damrak koerst af op een licht hoger begin, na de winstbeurt een dag eerder. De Aziatische beurzen gingen ook vooruit, na de nieuwe recordstanden op Wall Street. De Nikkei in Tokio steeg 1,9 procent onder aanvoering van de chipbedrijven. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron en chiptester Advantest klommen rond de 4 procent doordat de gevolgen van de strengere Amerikaanse beperkingen van de export naar China ook voor de Japanse chipbedrijven meevallen.

Nippon Steel bleef onveranderd. Donald Trump verklaarde dat hij als president van de Verenigde Staten een geplande overname van US Steel door het Japanse staalbedrijf zal "blokkeren". Ook de huidige president Joe Biden liet eerder al weten de overname van US Steel door Nippon Steel voor zo'n 14 miljard dollar niet te zien zitten.

De euro was 1,0488 dollar waard, tegen 1,0486 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 68,35 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 72,16 dollar per vat.