Matthijs van Nieuwkerk vond zijn bullebakkengedrag terecht, omdat de presentator van DWDD 'in de Champions League' van tv-land speelde. Schelden en tieren zou nodig zijn om topprestaties te leveren, was het idee. Niets blijkt minder waar.
Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Zo ontdekte Annebel de Hoogh, onderzoeker hard en onethisch leiderschap aan de Universiteit van Amsterdam, dat zelfs het enkel onder druk zetten van werknemers al leidt tot een improductief hoge kans op uitval door overspannenheid en depressie.
Ze onderzocht samen met collega's bij een Zuid-Amerikaanse bank met duizenden werknemers hoe winstgevend het is om personeel onder druk te zetten. De Hoogh
in de Volkskrant: "Op de korte termijn zie je dat teams die door hun leidinggevenden onder druk gezet worden hogere winsten boeken. Maar na zes maanden blijken de kosten enorm: hoe hoger de druk, hoe vaker mensen zich ziek melden vanwege stressklachten."
Gingen leidinggevenden nog een stap verder, namelijk richting abusive supervision, dan gingen de winsten helemaal niet omhoog en was er enkel extra uitval van werknemers.
Geen teamJan de Vuijst, deeltijdhoogleraar leiderschap aan de Universiteit van Tilburg gelooft eveneens niets van het Champions League-argument: "Het echte probleem bij DWDD en bij meer bedrijven is dat er geen team is. Waar veel wisselingen zijn, kun je de onderlinge omgangsvormen die nodig zijn om onder druk te presteren niet goed ontwikkelen", zegt hij in de krant.
De leidinggevenden zelf hebben vaak door ervaringen uit het verleden geleerd dat ze bereiken wat ze willen door kwaad te worden. "Dan denk je al heel vroeg: agressie werkt."
Maar dat is dus helemaal niet zo. "Zelfs in het leger niet", reageert Janka Stoker, hoogleraar leiderschap en organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze leidde een
groot Amerikaanse onderzoek dat 200 studies naar
abusive supervision op een rij zette. De conclusie is helder: dat gescheld en getier is niet productief en alleen maar schadelijk voor individuen, afdelingen en complete organisaties.