Het afgelopen jaar heeft de euro meer dan 13 procent aan waarde ingeleverd versus de dollar. De Japanse yen viel 17 procent en de Turkse lira maakt het nog gekker met een waardedaling van 43 procent. Daarnaast kleuren de aandelenmarkten de laatste maanden dieprood.
Na de covid-crash twee jaar geleden vlogen de beurzen onder invloed van superlage rentes, steunpakketten en duizenden miljarden aan bijgedrukt geld gigantisch omhoog. De markten zijn nu aan een broodnodige correctie bezig. Hoe lang en hoe diep dit gaat zijn, is onduidelijk. Analisten vrezen dat de sterk stijgende rentes een voorbode zijn van een zware recessie of zelfs depressie.
De oorlog in Oekraïne, de logistieke problemen door covid, stijgende rente en de torenhoge inflatie zijn slecht voor het vertrouwen van consumenten en beleggers. Het gevolg is dat de dollar er steeds beter op staat. Ook andere valuta verliezen een flink deel van hun waarde ten opzichte van de Amerikaanse munt.
De euro staat bijna op het laagste punt sinds twintig jaar. Kreeg je een jaar geleden nog meer dan 1,20 dollar voor je euro, daar is nu nog maar 1,05 dollar van over.