Atradius voorziet meer bankroeten in solarsector en fietsbranche

Economie
door anp
woensdag, 25 september 2024 om 22:01
anp250924198 1

AMSTERDAM (ANP) - Kredietverzekeraar Atradius voorziet meer faillissementen in de solar- of zonne-energiesector en de fietsbranche. In die sectoren ziet Atradius dat er veel meer aanspraak wordt gemaakt op kredietverzekeringen, die een vangnet vormen voor onbetaalde facturen. Hoewel dergelijke claims niet direct een faillissement inluiden, laat deze ontwikkeling volgens de firma wel zien dat er sprake is van toenemende betalingsproblemen in deze sectoren.

In de eerste acht maanden van dit jaar verdubbelde het aantal claims in de installatiebranche ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die toename is volgens Atradius niet alleen toe te rekenen aan de situatie voor bijvoorbeeld installateurs van zonnepanelen, maar wel voor een deel. De claims in de fietsenbranche bij de verzekeraar zijn daarnaast met de helft toegenomen.

"De solarsector blijkt kwetsbaar voor mogelijke overheidsmaatregelen", zegt Edwin Kuhlman, hoofd risicoacceptatie bij Atradius Nederland. "Zo heeft het voornemen om de salderingsregeling per 1 januari 2027 in te trekken al tot faillissementen geleid." Bedrijven zouden ook in de problemen kunnen komen doordat de maatregel om een cv-ketel per 2026 te vervangen door een warmtepomp is geschrapt.

Coronapandemie

De fietsbranche, waar VanMoof en QWIC al te maken kregen met een faillissement, kampt volgens Kuhlman met overcapaciteit, grote voorraden en veel concurrentie. "Er zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe merken op de markt gekomen, in het bijzonder e-bikes. Na de enorme piek tijdens de coronacrisis viel de vraag min of meer stil, terwijl nog veel bestellingen werden geleverd", stelt de deskundige. "Op overheidsgebied zal de discussie rondom fatbikes ongetwijfeld ook impact gaan hebben."

Atradius heeft geen cijfers over het aantal bankroeten in verschillende sectoren. Over de gehele linie houdt de kredietverzekeraar dit jaar rekening met een toename van het aantal faillissementen met 31 procent, mede als gevolg van de kwakkelende economie. Meerdere kenners hebben al voor een toename van de faillissementen gewaarschuwd.

Atradius-econoom Theo Smid nuanceert de stijging wel enigszins. "Eigenlijk komen we met deze stijging weer terug op het niveau dat voor de coronapandemie normaal was." Hij verwacht dan ook dat de toename volgend jaar afzwakt tot 7 procent. Het totale aantal faillissementen in Nederland zou dan uitkomen op ruim 5000, nog altijd beduidend minder dan het recordaantal van 12.500 in 2013.