Sinds de invasie van Oekraïne kunnen we ons een al te pacifistische instelling niet meer permitteren. Je zou denken dat dit resulteert in hogere uitgaven aan defensie. Dat gebeurt ook wel, maar vooral in Oost-Europa. Voor West-Europa voelt de oorlog kennelijk nog steeds ver weg.
Ondertussen hebben Aziatische landen als India en China hun defensie-uitgaven in de afgelopen vijftien jaar flink verhoogd, al lopen die wel aardig in de pas met de groei van het bbp. India gaf 2,4 procent uit aan defensie, China 1,7 procent.
Na de Russische inval ziet ook Oost-Europa het belang van een sterk leger in. Daar schoten de defensie-uitgaven de laatste paar jaar omhoog, met uiteraard Oekraïne voorop, waar inmiddels meer dan een derde van het bbp aan het leger wordt gespendeerd. West-Europa voelt de hete adem van Poetin duidelijk niet in zijn nek. We helpen Oekraïne, maar zijn slechts mondjesmaat meer gaan uitgeven aan defensie, veel minder dan je zou verwachten, gezien de situatie.
Maar gelukkig hebben we de VS nog. De uitgaven van de grootmacht zijn weliswaar niet enorm gestegen, maar het land heeft nog altijd het grootste regionale defensiebudget ter wereld en dat gaat grotendeels op aan het Amerikaanse leger.
Een en ander wordt overzichtelijk weergegeven in onderstaande grafiek
van Statista: You will find more infographics at
Statista