Inmiddels komen de piraten uit Somalië zo vaak in het nieuws dat wel duidelijk is hoeveel ellende ze aanrichten. Ze maken niet alleen de wateren rond Somalië onveilig voor de scheepvaart, maar verschillende overheden en de scheepvaart besteden ook nog eens miljarden om ze te bestrijden.
Volgens de One Earth Future Foundation, een non-profit belangengroep, was er vorig jaar 6,9 miljard dollar nodig om de Somalische piraten te bestrijden. Het totale bedrag dat elk jaar wordt uitgegeven aan het bestrijden van alle piraten ligt maar 2,1 miljard dollar hoger (9 miljard dollar). Dit betekent dat aan het bestrijden van de Somalische piraten 77% van het totale budget wordt gespendeerd. Wat overigens best logisch is, aangezien de Somalische piraten actief zijn in de Golf van Aden. En de Golf van Aden is de belangrijkste handelsroute voor olieschepen, waar niet minder dan 20% van de totale wereldhandel voorbijkomt.
Zo wordt er bijvoorbeeld al ongeveer 2,7 miljard dollar besteed aan extra brandstofkosten om de schepen sneller te laten varen. De One Earth Future Foundation geeft aan dat schepen die 18 knopen (33 km/u) of sneller varen niet worden gekaapt. Daarnaast geven werkgevers ook ongeveer 195 miljoen dollar uit aan werknemers om ze te compenseren voor het gevaar dat ze lopen tijdens hun werk op zee.
Gelukkig is er ook nog goed nieuws. De maatregelen die genomen worden, leveren namelijk wel resultaat op. In 2011 waren er 36% minder geslaagde kapingen in vergelijking met 2010. In 2010 waren er in totaal 44 geslaagde kapingen en in 2011 waren dit er ‘slechts’ 28.