De Europese beurzen verloren maandag opnieuw terrein na de forse verliezen van voor het weekeinde. De aandacht bleef uitgaan naar de Turkse lira, die ondanks maatregelen van de Turkse centrale bank opnieuw daalde. Beleggers maken zich zorgen dat de Turkse crisis overslaat naar de Europese financiële markten en bankensector.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 561,44 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 787,59 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,6 procent. De beurs in Instanbul raakte meer dan 4 procent kwijt onder aanvoering van de Turkse banken.
De Turkse centrale bank nam maatregelen om de sterke koersdaling van de lira, die maandagochtend een nieuw dieptepunt bereikte, tegen te gaan. De door de markt gehoopte renteverhoging zat er echter niet in. Na de aankondiging liep het waardeverlies voor de lira iets terug.
ING Group
De Nederlandse bank ING Groep, die veel activiteiten heeft in Turkije, was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 2 procent. ABN AMRO zakte 1,2 procent. Ook andere Europese banken gingen verder omlaag. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en de Spaanse bank BBVA, die een grote blootstelling hebben aan Turkije, leverden tot 2,9 procent in. JPMorgan verlaagde de adviezen voor deze drie banken.
Supermarktconcern Ahold Delhaize was een van de weinige stijgers in de AEX met een winst van 0,9 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore en bodemonderzoeker waren de enige stijgers in de MidKap met plussen van 0,5 en 0,3 procent. Air France-KLM bungelde onderaan met een min van ruim 5 procent. Pilotenvakbond VNV zou volgens De Telegraaf aansturen op een staking bij KLM.
Bayer
In Frankfurt zag Bayer 11 procent aan beurswaarde verdampen. Dat is de grootste koersdaling in meer dan tien jaar. Chemiereus Monsanto, die onlangs werd overgenomen door zijn Duitse branchegenoot, moet 253 miljoen euro betalen aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup. Tegen Monsanto lopen nog duizenden andere zaken.
De euro was 1,1379 dollar waard, tegen 1,1412 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 67,64 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs en werd verhandeld voor 72,97 dollar per vat.