De Europese aandelenbeurzen lieten donderdagochtend flinke koersschommelingen zien. Een verrassende renteverlaging in Zwitserland en het loslaten van de vaste koers van de Zwitserse frank zorgden voor nervositeit onder beleggers. Ook bleef de sterke schommelingen in de olieprijs de markt in de greep houden.
,,Het verhaal van de dag is het besluit van de Zwitserse centrale bank om de koers van de frank los te laten. Het besluit kwam als een complete verrassing en dat zorgt voor onzekerheid onder beleggers. Het was blijkbaar niet vol te houden om de waarde vast te houden op minstens 1,20 frank per euro. Het is nog even afwachten wat de gevolgen van de flinke stijging van de frank zijn, maar Zwitserland prijst zichzelf uit de markt", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 417,44 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 636,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden tot 0,4 procent lager, Frankfurt won 0,2 procent.
SNB
In Zürich ging de beurs 5,7 procent onderuit. De Zwitserse centrale bank (SNB) verlaagde het rentetarief van min 0,25 procent naar een negatieve rente van 0,75 procent.
Ahold zakte 0,8 procent in de AEX na publicatie van de omzetcijfers. Het bedrijf liet daarnaast weten dat Albert Heijn op 1 februari een nieuwe directeur krijgt. Het vertrek van de huidige directeur hangt samen met de tegenvallende ontwikkelingen bij AH in de afgelopen twee jaar.
TSMC
ASML daalde 0,1 procent. De Taiwanese chipproducent TSMC gaat zijn belang van circa 5 procent in de chipmachinemaker verkopen.
De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) daalde in Stockholm 0,3 procent, ondanks sterke verkopen in de decembermaand. In Frankfurt won Beiersdorf ruim 4 procent na meevallende omzetcijfers van de Duitse fabrikant van verzorgingsproducten.
De euro was 1,1723 dollar waard, tegen 1,1802 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 47,56 dollar. Brentolie kostte 2,9 procent minder op 47,30 dollar per vat.