De aandelenbeurzen in Europa zijn vrijdag hoger geopend, waarmee wat herstel werd getoond van de duidelijke minnen een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport dat later op de dag wordt gepubliceerd. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. In Amsterdam ging navigatiedienstverlener TomTom hard omlaag na cijfers.
Economen verwachten in doorsnee dat er in januari ongeveer 150.000 arbeidsplaatsen bij zijn gekomen in de VS. Dat zou een minder sterke banengroei zijn dan in december. Mogelijk heeft de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus voor tegenwind op de arbeidsmarkt in 's werelds grootste economie gezorgd.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel een plus van 0,8 procent op 754,51 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 1079,29 punten. Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,8 procent.
Renteverhoging
De hoofdgraadmeters in Europa sloten donderdag flink in het rood, na opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) dat een renteverhoging dit jaar niet uitgesloten is. Eerder gaf Lagarde te kennen in 2022 geen renteverhoging te verwachten, maar nu zit ze in een lastige situatie door de sterk opgelopen inflatie.
In New York waren ook rode koersenborden te zien, met vooral zware minnen voor de techgraadmeter Nasdaq door een enorme koersduikeling van Facebook-moeder Meta vanwege tegenvallende kwartaalcijfers. Nabeurs kwam webwinkel Amazon wel met zeer sterke cijfers naar buiten.
TomTom
Bij de kleinere fondsen op het Damrak kelderde TomTom 14 procent. Het navigatiebedrijf heeft afgelopen jaar last gehad van het feit dat er minder auto's werden verkocht. De omzet viel lager uit dan in 2020.
In de AEX was betalingsdienstverlener Adyen koploper met een plus van 4,6 procent, na een verlies van bijna 9 procent een dag eerder. KBC Securities verhoogde het beleggingsadvies voor Adyen naar kopen. Shell ging 2,8 procent omhoog na positieve adviezen van TD Securities en RBC Capital voor het olie- en gasconcern dat donderdag sterke cijfers meldde.
Olieprijzen
Bovendien zijn de olieprijzen verder aan het stijgen, nadat die donderdag al tot boven de 90 dollar per vat waren gestegen. De prijs van een vat Amerikaanse olie won 0,6 procent tot 90,85 dollar en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 91,59 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau sinds 2014.
De euro noteerde 1,1444 dollar, tegen 1,1432 dollar een dag eerder.