Chocolade duurder dan ooit na mislukte cacao-oogst in Afrika

Economie
maandag, 11 maart 2024 om 7:27
113266264 l normal none

Chocolade wordt heel inflatie in de productielanden. Ondanks de hogere marktprijzen voor cacao, zien de boeren weinig terug van deze prijsstijgingen omdat de prijs die zij per kilo voor hun cacao krijgen, de zogenaamde farmgate price, meestal jaarlijks wordt vastgesteld en de laatste keer in oktober was, vlak voordat de prijzen verder stegen[1]. Deze situatie heeft niet alleen gevolgen voor de consumentenprijzen van chocolade, maar legt ook de structurele problemen binnen de cacaosector bloot, zoals armoede onder boeren, uitgeputte bodems en klimaatverandering. Sommige chocoladeproducenten, zoals Chocolatemakers uit Amsterdam, betalen hun cacaoboeren al een hogere prijs om hen een leefbaar inkomen te geven, wat betekent dat de prijsstijgingen voor hen minder hard aankomen[1]. Echter, de verwachting is dat vooral de chocolade van de grote fabrikanten, die boeren relatief weinig betalen voor cacao, duurder zal worden[1]. De huidige situatie benadrukt de noodzaak van investeringen in structurele verbeteringen voor de boeren en de gehele cacaosector om dergelijke crises in de toekomst te voorkomen en te zorgen voor een duurzamere productie van cacao. Citations: [1] https://ppl-ai-file-upload.s3.amazonaws.com/web/direct-files/1547785/609ae70c-4fae-4ffb-8caf-96fb67679eaa/Chocolade duurder dan ooit na mislukte cacao-oogst in Afrika  .pdf [2] https://fd.nl/economie/1509514/duurdere-sinterklaasletters-na-mislukte-cacao-oogst-in-afrika [3] https://www.foodholland.nl/nieuws/254805/ [4] https://welingelichtekringen.nl/economie/waarom-chocolade-steeds-duurder-wordt-en-de-repen-steeds-kleiner [5] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5398926/chocoladerepen-duurder-kleiner [6] https://standaard.be/cnt/dmf20240220_97133706 [7] https://www.gelderlander.nl/economie/paaseitjes-en-chocola-flink-duurder-door-hoge-cacaoprijzen~a5e562a8/ [8] https://vilt.be/nl/nieuws/chocolade-dreigt-duurder-te-worden-door-uitgeregende-cacao-oogst-in-west-afrika [9] https://www.rabobank.nl/over-ons/rabofoundation/project/011417773/prijs-cacao-door-het-dak-maar-afrikaanse-boeren-profiteren-niet [10] https://www.libelle.nl/eten-drinken/oh-nee-chocola-wordt-waarschijnlijk-weer-duurder~b4565cf2/ [11] https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/22/cacao-prijzen-duurder-paaseieren-chocolade/ [12] https://dvhn.nl/economie/Paaseitjes-en-ander-chocola-duurder-door-fors-hogere-cacaoprijzen-28894229.html [13] https://tonyschocolonely.com/nl/nl/onze-missie/nieuws/nieuwe-prijzen-om-nog-chocolade-te-kunnen-maken-van-onze-missie [14] https://www.ad.nl/economie/chocoladereep-dreigt-nog-duurder-of-kleiner-te-worden~a2713390/ [15] https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/chocolade-duurder-door-prijsexplosie-cacao-we-betalen-anderhalf-keer-meer-dan-in-2022/10528405.html [16] https://www.destentor.nl/economie/paaseitjes-en-chocola-flink-duurder-door-hoge-cacaoprijzen~a5e562a8/ [17] https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/plaag-in-west-afrika-doet-cacaoprijs-pieken/10479841.html [18] https://www.tvl.be/nieuws/chocolade-wordt-duurder-door-stijgende-prijs-van-cacao-165174 [19] https://vilt.be/nl/nieuws/cacaoprijs-overstijgt-grens-van-5000-dollar-per-ton [20] https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10519811/chocoladerepen-dreigen-nog-duurder-of-kleiner-te-worden" target="_self">snel veel duurder. De recente stijging van de chocoladeprijzen is direct gerelateerd aan een significante toename van de cacaoprijs, die sinds oktober is verdubbeld. Deze prijsstijging is het gevolg van mislukte cacao-oogsten in Afrika, met name in Ivoorkust en Ghana, die samen meer dan 60% van de wereldwijde cacaoproductie voor hun rekening nemen.

De termijnmarktprijs voor een ton cacao heeft een hoogtepunt bereikt van $7000, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van de $2400 anderhalf jaar geleden. Dit heeft geleid tot een verhoging van de prijzen van chocoladeproducten, waarbij sommige paaseitjes dit jaar al zo'n 20% duurder zijn geworden. Voor de sinterklaasletters en kerstbonbons wordt zelfs een prijsstijging van 40% verwacht.

De oorzaak van de extreme prijsstijgingen wordt toegeschreven aan het klimaatfenomeen El Niño, dat ziektes en plagen heeft veroorzaakt die de cacaoplant en daarmee de oogst in Ghana en Ivoorkust hebben aangetast. De situatie wordt verergerd door de armoede onder de boeren en inflatie in de productielanden. Ondanks de hogere marktprijzen voor cacao, zien de boeren weinig terug van deze prijsstijgingen omdat de prijs die zij per kilo voor hun cacao krijgen, de zogenaamde farmgate price, meestal jaarlijks wordt vastgesteld en de laatste keer in oktober was, vlak voordat de prijzen verder stegen.

Deze situatie heeft niet alleen gevolgen voor de consumentenprijzen van chocolade, maar legt ook de structurele problemen binnen de cacaosector bloot, zoals armoede onder boeren, uitgeputte bodems en klimaatverandering. Sommige chocoladeproducenten, zoals Chocolatemakers uit Amsterdam, betalen hun cacaoboeren al een hogere prijs om hen een leefbaar inkomen te geven, wat betekent dat de prijsstijgingen voor hen minder hard aankomen. Echter, de verwachting is dat vooral de chocolade van de grote fabrikanten, die boeren relatief weinig betalen voor cacao, duurder zal worden.

De huidige situatie benadrukt de noodzaak van investeringen in structurele verbeteringen voor de boeren en de gehele cacaosector om dergelijke crises in de toekomst te voorkomen en te zorgen voor een duurzamere productie van cacao.