Als de huidige trend doorzet is er in 2020 geen
chocolade meer. Grote producenten, zoals de Barry Callebaut Group en Mars, waarschuwen voor een dreigend chocoladetekort. De vraag neemt toe en het aanbod neemt om diverse redenen af. Zo is er de droogte in West-Afrika waar de meeste cacao vandaan komt. De uitbraak van ebola heeft daar ook de cacaohandel bemoeilijkt. In Zuid-Amerika zijn er dan weer plantenziektes die de oogst bedreigen. Dat heeft er toe geleid dat veel cacaoboeren overstappen op winstgevender en makkelijker te telen gewassen. De vraag neemt vooral Azië toe, met name in China. Ook is er steeds meer vraag naar pure chocolade, waar tot 70% cacao in zit in plaats van de 10% die in melkchocolade zit. Het gevolg is dat cacao steeds duurder wordt, maar liefst 25% in het afgelopen jaar. Voor de gewone consument zal chocolade onbetaalbaar worden. Anderzijds is het mogelijk dat 'de reep van de toekomst' zo weinig cacao zal bevatten dat hij nauwelijks nog naar chocolade zal smaken.