De coronacrisis heeft overal ter wereld grote gevolgen voor de economie. Vrijwel ieder land ontwikkelt daarom enorme steunpakketten om de ergste klappen op te vangen. Er zijn echter grote verschillen in de mate van steun. Daarover
schrijft de BBC.
Een maand geleden was er wereldwijd al 4,5 biljoen dollar beschikbaar gesteld volgens het IMF. Dat cijfer is de afgelopen weken alleen nog maar gegroeid.
Economieprofessor Ceyhun Elgin van de Amerikaanse Columbia University heeft in samenwerking met collega's uit de hele wereld de steunpakketten van 166 landen vergeleken en gerangschikt op basis van het percentage van het bbp dat ze besteden aan financiële steun.
Malta staat bovenaan. Het kleine eilandstaatje, dat de corona-uitbraak al snel onder controle had, geeft maar liefst 22 procent van het bbp uit om de economie te redden. Daarna volgt Japan, dat met 21 procent van het bbp ook een zeer ruimhartig steunpakket heeft opgesteld. Luxemburg en België tasten eveneens diep in de buidel om de economie te stutten.
Nederland staat tiende, wat nog altijd een heel goede positie is in een lijst met 166 landen. Ons steunpakket is groter dan dat van de Scandinavische landen, Duitsland en Frankrijk.
Daarbij zegt de lijst niet alles. Ten eerste wordt niet iedere economie even hard getroffen en ten tweede kan er nog een aanvullend steunpakket volgen. Bovendien zijn er andere maatregelen die een land kan treffen om de economie te ondersteunen. Zo zijn er veel Europese landen die nieuwe leningen beloven aan bedrijven die het zwaar hebben door de crisis. Daarmee zorgen ze dat banken geld blijven uitlenen en faillissementen worden voorkomen.
Ook is de verdeling van de steunpakketten verschillend. Veel overheden betalen bijvoorbeeld in een bepaalde mate de lonen door van werknemers. Nederland is hierin heel genereus door 90 procent van de loonkosten door te betalen. Frankrijk betaalt 84 procent door en 100 procent voor mensen die het minimumloon verdienen. In Canada wordt daarentegen maar 75 procent van het loon doorbetaald.
Maar ook dat zegt weer niet alles. Het doorbetalen van salaris is alleen zinvol als de lockdown kortdurend is, zegt expert Daniel Bunn van de Amerikaanse denktank Tax Foundation tegen de BBC. "De grote uitdaging is dat we niet weten hoe lang de economie stil ligt en hoe bedrijven en werknemers er aan toe zijn als we uit de lockdown komen," klinkt het.