Sinds de crisis van 2008 blijven Nederlandse consumenten bang om teveel uit te geven. Daardoor is de consumptie te laag en als gevolg daarvan ook de economische groei. Een aantal economen van naam pleit in De Telegraaf voor een behoorlijke loonsverhoging om daaraan iets te doen.
„We hebben al veel geprobeerd, maar niets helpt om de consumptie aan te zwengelen”, zegt de Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman tegen de krant. „Misschien moeten we nu iets creatiefs doen: meer loonsverhoging zal zeker helpen om de bestedingen te stimuleren. Voor onze concurrentiepositie hoeven we niet te vrezen als de Duitsers het ook gaan doen.” „De loonkosten kunnen 3 tot 3,5 procent stijgen”, zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank. Volgens hem is dat belangrijk om meer inflatie aan te wakkeren. De gemiddelde prijsstijging is in Europa heel erg laag. Hoogduin: „Nu dreigt er deflatie en als je daar eenmaal in terechtkomt, kom je er moeilijk weer uit.” Hij wijst erop dat iedereen met schulden, zoals een hypotheek, last heeft van de ongekend lage inflatie.
Volgens econoom Robin Fransman moet de koopkracht omhoog. „De inflatie en de koopkracht zijn te laag om het economisch herstel mogelijk te maken.”