Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) kan 95 procent van alle huiseigenaren de verduurzaming van hun woning naar tenminste energielabel B, inclusief een warmtepomp, prima betalen. Heb je het geld niet op de bank, dan kun je het lenen. DNB oppert om verduurzaming verplicht te stellen bij aankoop van een woning, als de Nederlandse bevolking niet snel genoeg verduurzaamt.
“Als het tempo van verduurzaming achterblijft bij de doelstelling, kan overwogen worden om gefaseerd een verduurzamingsplicht bij de aankoop van een nieuwe woning in te voeren. Dit houdt in dat er een norm komt voor de minimale energieprestatie van een woning binnen een bepaalde tijd na de aankoop”, schrijft DNB in een nieuw rapport.
De overheidsdoelstellingen – minstens 2,5 miljoen woningen moeten in 2030 geïsoleerd zijn – worden volgens DNB niet gehaald. “Dit komt vooral doordat huishoudens eraan twijfelen of de investeringen zich wel terugbetalen, en doordat relatief weinig mensen gebruikmaken van beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden”, aldus het rapport.
Bijna alle huiseigenaren zouden de investeringskosten voor verduurzaming van de eigen woning financieel kunnen dragen met spaargeld of een lening. Huiseigenaren mogen in de berekeningen van de bank nog €10.000 overhouden als financiële buffer of om naar eigen wens uit te geven.
Volgens de bank hebben twee op de drie woningeigenaren voldoende spaargeld, terwijl 29 procent het benodigde bedrag kan lenen binnen de bestaande leennormen. Nog eens 3 procent kan de woningverduurzaming financieren door middel van een energiebespaarlening van het Warmtefonds. “De beschikbaarheid van financiële middelen lijkt geen belangrijk obstakel meer te zijn”, stelt DNB.