Nederland loopt 22 miljard euro mis: Gat in kabinetsbegroting door klappen TenneT-Duitsland-deal

Economie
donderdag, 20 juni 2024 om 10:18
anp 501551517
De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.
Kink in de kabel
Met de deal zou 22 miljard euro zijn gemoeid. Steven van Weyenberg, demissionair minister van Financiën, laat weten dat de 'Duitse begrotingsproblematiek' de oorzaak is van het klappen van de deal. "Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de onderhandelingen, die op verzoek van de Duitse staat zijn gestart en al ruim anderhalf jaar liepen, niet tot een succesvol resultaat hebben geleid."
De minister houdt de optie op een (gedeeltelijke) verkoop open. Ook wordt gedacht aan een beursgang, waar de Duitse overheid wel aan mee zou willen helpen. TenneT wijst erop dat de Nederlandse staat recent een lening van 25 miljard euro heeft verstrekt. Daarmee zou TenneT voorlopig haar Duitse activiteiten in 2024 en 2025 kunnen doorzetten.
Gat in de kabinetsbegroting
Niet alleen loopt de Nederlandse overheid het verkoopbedrag mis, ook een voorfinanciering van de verkoop krijgt de staat niet terug. Dat gaat om een bedrag van 1,6 miljard euro. Daardoor ontstaat ook een gat in de begroting van het nieuwe kabinet. "Deze ontvangst was in 2024 wel begroot", schrijft de minister in een Kamerbrief.