Frankrijk staat er financieel slecht voor. De staatsschuld is torenhoog en kan zelfs een nieuwe eurocrisis veroorzaken. Economen maken zich zorgen.
Frankrijk zit zowel met zijn begrotingstekort van 5,5 procent als de staatsschuld van 110 procent ruim boven de Europese normen van respectievelijk 3 en 60 procent van het bbp. Daar komt bij dat investeerders vrezen dat de plannen van de linkse coalitie die de parlementsverkiezingen gewonnen heeft, veel te veel geld gaan kosten dat Frankrijk niet heeft.
"Simpelweg heeft de Franse overheid twee keuzes: meer belasting heffen of minder uitgeven", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING,
tegen RTL Nieuws. "Wat opvalt in Frankrijk is dat uitgaven van de overheid bijna 60 procent vormen van alle economische activiteit. Dat is heel hoog, in Nederland is dat ongeveer 40 procent. Daarom ligt het voor de hand om te kijken naar de uitgaven."
"Maar als Frankrijk dat niet doet en doormoddert, dan zullen ze op een ander moment nog harder moeten ingrijpen. En hoe langer ze wachten, hoe meer geld ze kwijt zijn aan rente."
Uiteindelijk kan dan een crisis ontstaan, waar ook andere eurolanden in worden meegesleept. "Dat is theoretisch mogelijk", zegt Blom. "Je ziet dat veel eurolanden afhankelijk van elkaar zijn. Frankrijk is niet de belangrijkste handelspartner van Nederland. België en Duitsland zijn belangrijker, maar je ziet wel dat die twee landen op hun beurt weer wel van Frankrijk afhankelijk zijn. Alles hangt dus met elkaar samen."
Sinterklaas spelen
De uitslag van de verkiezingen zit wat dat betreft niet mee. "Links gaat voor Sinterklaas spelen", zegt Niek Pas, Frankrijk-deskundige van de Universiteit van Amsterdam. "Ze willen de minimumlonen verhogen, de werkweek verkorten en de pensioenleeftijd verlagen naar 60 jaar."
Maar de regering zal waarschijnlijk voorkomen dat het misgaat. "Uiteindelijk zien ook Franse politici in dat het niet mag misgaan. Niet ingrijpen is ook voor Frankrijk zelf heel onaantrekkelijk. Als de rentes te hard oplopen, wordt lenen te duur. Dat zullen burgers bijvoorbeeld gaan merken wanneer ze meer kwijt zijn aan hun hypotheek. Politici zullen dat niet laten gebeuren en uiteindelijk hervormingen doorvoeren", aldus Blom.