Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.
Volgens de nieuwe regels moet bij het vervangen van een individuele cv-ketel ook worden gecontroleerd of het rookgasafvoersysteem ouder is dan vijftien jaar. "Als dat zo is, moet het hele systeem van de VvE worden vervangen, wat tussen de 100.000 en 200.000 euro kan kosten. Zelfs VvE's met een goed gevuld reservefonds kunnen zulke bedragen moeilijk opbrengen", aldus Vereniging Eigen Huis. Vooral het vervangen van ingemetselde rookgasafvoersystemen blijkt complex en kostbaar.
De belangenbehartiger ontvangt dagelijks klachten van huiseigenaren over dit probleem. De vereniging heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gevraagd om in te grijpen met "alternatieve, pragmatische oplossingen". Daarbij mogen VvE's niet met "onbetaalbare kosten" worden opgezadeld. "De veiligheid staat voorop, maar tegelijkertijd moet wet- en regelgeving wel uitvoerbaar zijn", stelt de vereniging. De organisatie heeft nog niet precies in beeld hoeveel VvE's te maken hebben met dit probleem.