Hele grootse ideeën staan er niet in het noodplan van de Europese Commissie om de winter door te komen zonder Russisch gas: de verwarming op 19 en de airco maximaal op 25 graden. Gaan we het daarmee redden?
De lidstaten moeten kantoren en openbare gebouwen kunnen verplichten om de verwarming en airco lager te zetten. Ook huishoudens moeten worden aangemoedigd om dit te doen.
Joannes Laveyne, energie-onderzoeker aan de UGent vindt het een goed idee. “Openbare gebouwen hebben het voordeel dat de overheid er iets over te zeggen heeft. Op residentieel niveau kan je dat niet verplichten. Je kan moeilijk een agent langs elke woning sturen om de thermostaat bij iedereen te controleren. Maar particulieren staan wel in voor het grootste deel van het gasverbruik. Zij hebben dus de grootste impact”, zegt hij bij HLN.
"Grosso modo 70 procent van het energieverbruik van een gezin gaat naar de verwarming”, zegt Marc Delghust, post-doctoraal onderzoeker rond energieverbruik in gebouwen (UGent). “Per graad die je de verwarming lager zet, bespaar je ongeveer tien procent”, zegt Delghust. “Dat is dus niet te verwaarlozen. Niet voor je eigen portefeuille. En niet voor de gasvoorraad.”