Europa heeft sinds de Russische invasie van Oekraïne de vraag naar gas met 20 procent verlaagd. De vraag is daarmee afgenomen tot het laagste niveau in 10 jaar, meldt het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Vooral de lagere vraag in grote landen als Duitsland, Italië en Groot-Brittannië droeg bij aan de daling. De onderzoekers van het instituut verwachten dat de vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) volgend jaar een piek zal bereiken, mede dankzij het gebruik van duurzame energiebronnen.
De invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022 veroorzaakte een enorme verschuiving in de Europese gasmarkt. Gas uit Rusland dat via pijpleidingen werd geleverd, werd vervangen door de import van lng uit voornamelijk de Verenigde Staten. Door een beperkt aantal importterminals waren de Europese landen ook gedwongen om maatregelen te nemen om het gasverbruik terug te dringen. De hoge gasprijzen en milde wintertemperaturen hielpen ook om de vraag te verminderen.
"Europa heeft de energiecrisis met succes doorstaan en heeft zichzelf voorbereid op het blijven terugdringen van het gasgebruik", aldus het IEEFA, dat kwesties bestudeert die verband houden met energiemarkten en energiebeleid. De verdere inzet van zonne- en windenergie, de overstap van gasboilers naar warmtepompen voor woningverwarming en extra efficiëntiemaatregelen zullen ervoor zorgen dat de vraag naar lng in 2025 piekt.