In de EU wordt maar veertien procent van de elektriciteit opgewekt uit aardgas, maar dat is genoeg om de prijs die nu wordt betaald voor de rechten op stroom in 2023 tot krankzinnige hoogtes te laten stijgen op de beurs.
Energietransitie-expert Martien Visser legt op Twitter uit hoe de elektriciteitsproductie is opgebouwd in de EU en hoe Nederland ervoor staat qua gas. Maar allereerst een plaatje waar je haren overeind van gaan staan. Hieronder de elektriciteitsprijsgrafiek in Frankrijk, die vergelijkbaar is met de Nederlandse markt.
Een kilowattuur is op de vrije markt zo'n twaalf keer duurder geworden in een jaar tijd. Waarom wordt dit niet gereguleerd door de overheid, vraag je je misschien af. Dat is omdat de markt twintig jaar geleden is vrijgegeven. Sindsdien wordt er gejubeld over de verbeterde efficiëntie van de markt, maar helaas krijgen we nu het deksel dubbel en dwars op de neus.
With EDF’s announcement today, French power prices for 2023 are trading €900/MWH with winter prices above €1.500/MWH (or an eye-popping 30X the 5-yr average price). I’m surprised this isn’t front-page news all over the west. #France @SullyCNBC @SquawkCNBC pic.twitter.com/hwSyOSRcDB
— ??Kyle Bass?? (@Jkylebass) August 25, 2022
Visser laat het 'scorebord gas' zien, waarop te zien is dat de fysieke situatie op de Nederlandse gasmarkt eigenlijk best redelijk is. Het grote probleem is echter de beursprijs van aardgas, die twintig keer hoger is dan normaal en meer dan vijf keer zo hoog is als de streefprijs.
Het scorebord gas: de gasprijs is fors verder, tot absurde hoogte, gestegen. Tegelijkertijd is de fysieke situatie op de NL gasmarkt naar omstandigheden best redelijk. #grafiekvandedag pic.twitter.com/fpX4HmKbIA
— Martien Visser (@BM_Visser) August 29, 2022
De meeste stroom in de EU wordt opgewekt door kerncentrales (23%), gevolgd door wind (17%), kolen (15%), aardgas (14%), waterkracht (11%), zonne-energie (7%) en de verguisde biomassacentrales (4%). Die 14 procent uit aardgas is de grote boosdoener. Er wordt nog net zoveel aardgas gebruikt om stroom op te wekken als een jaar geleden. 'De extreme gasprijzen in 2022 veranderden dit percentage niet, maar leidden wel tot zeer hoge stroomprijzen.
De EU broedt op maatregelen om aan dit laatste iets te doen. Maar of dat lukt, vraagt Visser zich af.
In de EU wordt slechts 14% van alle elektriciteit uit aardgas gemaakt.
— Martien Visser (@BM_Visser) August 30, 2022
De extreme gasprijzen in 2022 veranderden dit percentage niet, maar leidden wel tot zeer hoge stroomprijzen.
De EU broedt op maatregelen aan dit laatste iets te doen. Maar of dat lukt ..... #grafiekvandedag pic.twitter.com/HRmOiQDifk