Nederland moet veel beter bron- en contactonderzoek doen om het coronavirus onder controle te houden. Door ons land op te delen in coronaregio's kan het virus sneller worden ingedamd. Daarvoor pleiten gezondheidseconomen Xander Koolman en Jochen Mierau in de Volkskrant.
"Zoals de cijfers nu zijn, is corona helemaal geen grote, gevaarlijke ziekte meer", zegt Koolman van de VU Amsterdam. "Er zijn per dag momenteel meer sterfgevallen door zelfdoding dan door corona. Maar voor de economie is het huidige beleid nog steeds desastreus. We bieden niet voldoende veiligheid. Dat moet absoluut anders."
ContactonderzoekIn Nederland zou het bron- en contactonderzoek onvoldoende zijn, waardoor het virus lastig in te dammen is. Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen: "Indammen betekent hier iets wezenlijk anders dan in Duitsland. In Nederland is de richtlijn over wanneer je getest moet worden: pas als je symptomen hebt. In Duitsland, daarentegen, is contact met iemand die corona heeft al een reden voor een test. Als je wacht tot mensen symptomen hebben, kan het zijn dat je het zicht op het virus kwijtraakt. Dat lijkt misschien overkill, maar zo krijg je het virus onder controle. Ik denk dat we dat echt kunnen leren van andere landen, waar men veel actiever is met bron- en contactopsporing dan in Nederland."
Koolman beaamt: "Er komt een Europees economisch herstelfonds, van voorlopig 750 miljard euro. Daarin komt vast ook een paragraaf over hoe landen gaan voorkomen dat er straks weer een uitbraak komt. Het is ondenkbaar dat we zoveel geld uitgeven om de economie vlot te trekken, maar toelaten dat sommige landen het virus gewoon laten oplaaien en daarmee andere landen in de problemen brengen."
Scherpe ingreepDe twee wetenschappers pleiten voor verdere versoepeling met lokale aanscherpingen van de maatregelen indien nodig. "Economen zeggen: flattening the curve, wat wij doen, is eigenlijk deepening the crisis," aldus Koolman. "Daarmee bedoelen we: een economie ondervindt grote schade van langdurige onzekerheid, maar kan wel tegen een scherpe ingreep, waarna de weg naar boven weer teruggevonden wordt."
Volgens de economen zouden we daarom Nederland moeten opdelen in regio's. Als er in Groningen geen corona is, kunnen de maatregelen worden opgeheven, terwijl in de provincie Overijssel bijvoorbeeld de regels tijdelijk weer strenger worden na een opflakkering van het virus. Mierau: "De intelligente lockdown is gebaseerd op het mensbeeld: iedereen heeft en neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat is de basis van het beleid. En als je burgers het vertrouwen geeft dat als iedereen zich aan de regels houdt, we kunnen versoepelen, denk ik dat het wel losloopt."