Het gaat slechter met de Nederlandse economie: economen noemen twee oorzaken

Economie
maandag, 24 juni 2024 om 16:52
anp 500284882

Het gaat slechter met de economie dan gedacht. Het CBS stelde het krimpcijfer voor het eerste kwartaal bij van 0,1 naar 0,5 procent, vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. Het personeelstekort is een belangrijke oorzaak, volgens onder anderen hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Er zijn te weinig mensen om al het werk te doen, waardoor de activiteit van de industrie terugloopt. "Er is nog steeds veel krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn meer vacatures dan werklozen. Dat zet druk op de economie”, aldus Van Mulligen in De Telegraaf.

Ook loopt de arbeidsproductiviteit terug, zegt Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie van RaboResearch. De Rabobank schroeft de groeivoorspelling terug van 0,4 procent naar -0,1 procent.  

"Niet alleen de export van goederen is lager. Ook de export van diensten is naar beneden bijgesteld, van een groei van 0,9 procentpunt naar 0,2 procentpunt. Dat betekent dat we toch moeten uitkijken of onze concurrentiekracht niet aan het dalen is. In de lijst meest concurrerende landen zijn we gedaald van plek vijf naar plek negen.”

Volgens de Rabo-econoom moeten we goed nadenken over wat voor economie we willen zijn. "Die productiviteit moet omhoog. Dat kan door investeren in AI en robotisering. Maar we moeten ook investeren in onderwijs, in menselijk kapitaal.”

Minder lagelonenland en meer kenniseconomie dus.

Bron: De Telegraaf