'Het kost maar 281 miljard euro om honger in de wereld op te lossen'

Economie
dinsdag, 13 oktober 2020 om 17:19
anp 61804076

De honger in de wereld nam decennialang af, maar de laatste jaren zijn er juist weer meer mensen, die niet genoeg te eten hebben. Schandalig, als je bedenkt dat het maar 330 miljard dollar, omgerekend 281 miljard euro, kost om alle honger binnen tien jaar de wereld uit te helpen.

Tenminste dat schrijven onderzoekers van onder meer Cornell University en de voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO). Ze verzamelden data van 23 landen en gebruikten een economisch model om te kijken hoe de huidige uitgaven op 14 vlakken konden worden verbeterd, variërend van inkomensondersteuning tot investeringen in onderzoek en training. Ook heeft een computer 20 jaar aan onderzoek geanalyseerd om te kijken wat wel en niet werkt in de bestrijding van hongersnood.

De conclusie: rijke landen moeten tot 2030 zo'n 14 miljard dollar extra per jaar uitgeven aan voeding en voedselveiligheid in de derde wereld, twee keer zoveel als nu. Armere landen moeten jaarlijks 19 miljard dollar meer spenderen.

Technologische vooruitgang"We proberen hier een probleem op te lossen, maar nog steeds gaan bijna 700 miljoen mensen 's avonds met honger naar bed. Hoeveel geld we daar nu ook aan uitgeven, het helpt die mensen niet," zegt Carin Smaller, mede-directeur van Ceres2030, een coalitie die wordt gefinancierd door de Duitse overheid en de Bill and Melinda Gates Foundation. "Het gaat niet over twee keer zoveel geld uitgeven en dan dezelfde dingen blijven doen."

Volgens de onderzoekers draait het wel om een combinatie van technologische vooruitgang en steun aan boeren, vooral vrouwen, die tot nu toe vaak niet konden profiteren van nieuwe technieken of gewassen, die bijvoorbeeld oogsten betrouwbaarder maken.

"Als rijke landen hun ontwikkelingshulp verdubbelen en arme landen helpen met kosteneffectieve methodes op het gebied van onderzoek, technologie, innovatie, onderwijs, veiligheid en handel, dan kunnen we de honger in de wereld tegen 2030 hebben opgelost," zegt hoofdeconoom van de FAO, Maximo Torero tegen The Guardian.

Bron(nen): The Guardian