Het komende jaar kan worden getekend door energietekorten en een toenemende energiecrisis, maar het kan ook meevallen. Experts noemen in HNL 5 scenario's.
“Hopelijk wordt het opnieuw een zachte winter”, zegt energie-expert André Jurres (Volt Energy). “Of de prijzen dan dalen, durf ik niet voorspellen, maar dan zullen ze misschien toch niet verder stijgen. Stel het zo: de kans is veel groter dat gas- en elektriciteitsprijzen dalen bij een zachte winter dan dat ze stijgen.” Met gemiddelde temperaturen van 6,8 graden voor de maand februari nadat ook december en januari al relatief warm waren, was de voorbije winter één van de zachtste in meer dan driehonderd jaar. “Een evenaring zou de vraag serieus verminderen."
“Zeker in Duitsland mogen de hemelsluizen opengaan met het oog op onze energieprijzen”, zegt energietrader Matthias Detremmerie van Elindus. “Dan stijgt het peil in de grote waterlopen en dan kunnen de grote cargoschepen voldoende steenkool aanslepen voor de centrales. Dat gebeurt nu slechts mondjesmaat door de lage waterstand.” Nog meer dan de zon, zet de wind een rem op de energiefactuur volgens André Jurres. “Laat het in november maar goed waaien zodat onze windmolenparken op zee op volle kracht renderen."
Politici debatteren al dagen over de mogelijkheid om te morrelen aan de mechaniek van de energiemarkt. Onder impuls van Ursula von der Leyen wil de Europese Commissie het bestaande model aanpassen om de prijs te drukken.
“Je hoeft er niet lacherig over te doen: als we massaal de thermostaat lager draaien en een dikke trui dragen, dan nemen de energieprijzen een duik”, zegt André Jurres. “Grote bedrijven kunnen moeilijk hun energievraag krimpen, maar bij de gezinnen is er nog wel wat mogelijk. Ik denk zelfs dat de vraag met tien tot vijftien procent kan zakken als we ons in Europa energiezuiniger gedragen en dat kan een groot effect hebben op de prijs.
Mocht de oorlog stoppen, dan zou dat zeker een invloed hebben op de hoge prijzen. Alleen valt volgens André Jurres nog te bezien welke. “Europeanen zullen zich niet opnieuw aan dezelfde steen stoten en weigeren afhankelijk te worden van de Russen. Dat gezegd, denk ik niet dat we voorgoed de Russische energie zullen afzweren, want de bevoorradingsmogelijkheden zijn er en Rusland ligt naast Europa. Cru gesteld mag het ook niet te snel opgelost raken, want deze crisis is ook een extra mogelijkheid om goede stappen te zetten om onze klimaatdoelen te halen.
Bron(nen): HLN