Veel huizenkopers zijn (weer) onverantwoord bezig. Ze bieden ongeacht de waarde van een huis boven de vraagprijs en steken zich zeer diep in de schulden om maar dat droomhuis te kunnen krijgen. Bovendien wordt de overwaarde van het huis weer ingezet voor verbouwingen. Gevolg: als de huizenprijzen weer gaan dalen zitten ze diep in de problemen, zeker als ze vanwege een scheiding of baanverlies hun huis moeten verkopen. Bijna driekwart van de Nederlanders verwacht dat de huizenprijzen niet alleen de komende twee, maar zelfs de komende tien jaar alleen maar verder zullen stijgen blijkt uit een onderzoek van het economisch bureau van Rabobank en onderzoeksbureau Kantar TNS onder ruim 1500 Nederlandse consumenten. Niet alleen in de Randstad, ook in krimpregio’s zoals het oosten en noorden van het land rekent de meerderheid hierop.„Door de aangescherpte leennormen voor hypotheekverstrekkers gaan kopers nu overbieden met spaargeld, schenkingen of leningen bij familie”, zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. „Terwijl je nooit zeker weet of je dat aankoopbedrag ooit terugverdient.”
Steeds meer huiseigenaren gebruiken net als voor 2008 weer de overwaarde om hun huis te verbouwen. De bedragen die zij lenen voor een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel worden bovendien hoger.
Dat blijkt volgens De Volkskrant uit cijfers die kredietverlener Geldshop vandaag presenteert en wordt bevestigd door een inventarisatie onder grote hypotheekverstrekkers. Geldshop, dat ruim 7.600 aanvragen voor verbouwingsleningen onderzocht, ziet de belangstelling hiervoor dit jaar met ruim de helft toenemen.