Grofweg iedere vier jaar vindt de Bitcoin 'halving' plaats. Het gebeurde gisteravond voor de derde keer sinds de oprichting in 2009. De 'halving' houdt in dat het tempo waarmee nieuwe Bitcoins ontstaan, wordt gehalveerd, schrijft de BBC.
's Werelds grootste digitale munt is afhankelijk van zogenoemde 'miners'. Deze mensen proberen met software ingewikkelde wiskundige puzzels op te lossen waarmee nieuwe bitcoins worden gemijnd. In ruil daarvoor krijgen ze een vergoeding.
De beloning voor het 'mijnen van een block' is nu gehalveerd van 12,5 nieuwe bitcoin naar 6,25. De 'halving' is verwerkt in de code van de cryptomunt, die is ontwikkeld door de onbekende Satoshi Nakamoto om inflatie te voorkomen.
In de code staat ook dat de beloning voor de miners elke 210.000 blocks wordt gehalveerd tot die in zo'n 20 jaar tijd tot nul is gereduceerd. Daarmee wordt het aantal Bitcoins gelimiteerd tot 21 miljoen. Dit is nodig, omdat in tegenstelling tot gewone munten er geen centrale bank is om het aanbod van cryptovaluta te reguleren.
Het zou deze schaarste zijn die Bitcoin waarde geeft en de munt mogelijk tot een veilige haven maakt als in economisch crises gewone valuta devalueren, schrijft de BBC.
KoersBitcoin is sinds het begin van het jaar 20 procent in waarde gestegen. Afgelopen week tikte de cryptomunt zelfs even de 10.000 dollar aan. Dat gebeurde nadat hedgefondsmanager Paul Tudor Jones Bitcoin aanschafte als waarborg tegen inflatie.
De veelbesproken 'halving' zorgde eerdere keren voor een forse koersstijging van Bitcoin. Die blijft tot nu toe uit. Mogelijk is de halvering van de aanmaak van Bitcoins al verwerkt in de koers of komt de prijsstijging later.
Bron(nen): BBC