In Toronto, de grootste stad van Canada, zijn de huizenprijzen sinds februari met 14 procent gezakt. Ook in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland is de daling flink ingezet. Gaat hier hetzelfde gebeuren?
De eerste signalen zijn er al: huizen staan langer te koop, het aanbod neemt toe. Vooralsnog stijgen de prijzen nog wel, maar in andere landen zakken ze al. Vooral Nieuw-Zeeland, dat ook jarenlang kampte met belachelijk hoge huizenprijzen, met name in Auckland, zou een belangrijke graadmeter kunnen zijn. De prijzen daalden er het afgelopen kwartaal met 2,3 procent, de grootste daling in 13 jaar tijd. Ook in Australië zakken de woningprijzen nu al voor de tweede maand op rij en in de VS lijkt eveneens de rek eruit.
Een aloude economische regel geldt ook nu weer: de rente loopt op, de huizenprijzen dalen. De centrale banken in Canada, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland hebben al eerder en harder ingegrepen dan de ECB in Europa. Maar die is nu ook begonnen. De vraag is waar het eindigt: de inflatie moet worden beteugeld, maar de rente kan beter niet te hard oplopen.
Australische experts houden rekening met een rente tot 3 procent en een daling van de huizenprijzen met wel 20 procent. Rabobank-econoom Nic Vrieselaar reageert
bij RTL Nieuws: "De genoemde Engelstalige landen hebben eenzelfde soort economie als Nederland. Met vergelijkbare regelgeving en contracten als het gaat om de huizenmarkt."