Ineens zijn er 12 procent meer arbeidsongeschikten. Hoe kan dat?

Economie
door Admin
zaterdag, 10 juni 2017 om 11:17
welingelichtekringen header 1
Het aantal arbeidsongeschikten is in korte tijd met 12 procent gestegen. Wat is er aan de hand? "Wie een baan heeft, houdt dat doorgaans gewoon vol, ondanks eventuele fysieke en psychische sores. Maar stel: u raakt werkloos. Ik wed dat u diezelfde sores dan vroeg of laat gebruikt als een kapstok om uw arbeidsongeschiktheid aan op te hangen. Zou ik ook doen, zeker als ik 60-plus was. Of 50-plus," schrijft Jim Faas, een verzekeringsarts van het UWV in een blog.
De economische crisis heeft zijn uitwerking op het aantal aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, redeneren de artsen. Daar zijn meer redenen voor dan die Faas noemt. "Als bedrijven op omvallen staan, zetten werknemers vaak een stapje extra. Zo tussen 2009 en 2013 werkten veel mensen onder hoge druk. Als die druk wegvalt, kan je een na-ijleffect verwachten, met meer verzuim door ziekte", zegt Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht aan de Universiteit Leiden in Trouw.
"Wellicht was het tijdens de crisis lastiger voor bedrijven om mensen te herplaatsen op een andere functie of plek. Konden werkgevers het ziekteverzuim intern niet meer oplossen", vermoedt Barentsen. "Maar het blijft speculeren. Misschien waren toch ook de verzekeringsartsen gewoon wat minder kritisch. Het blijft deels een raadsel."
Het UWV en de hoogleraar verwachten beiden dat de instroom van arbeidsongeschikten als gevolg van de crisis ook in 2018 groot zal zijn en door de vergrijzing nog wel even groot zal blijven.
Bron(nen): Trouw